Advokatura pod opsadom 1

– Odluka Upravnog odbora Advokatske komore Beograda da odloži izbore za organe komore zakazane za 21. januar izazvala je incident bez presedana u domaćoj advokaturi.

Naime, u toku današnjeg  dana, petoro kandidata za predsednike beogradske komore se, revoltirano zbog odlaganja izbora, zatvorilo u prostorije komore. 

– Za sada se većina članova Upravnog odbora saglasilo da potpiše protokol po kojem bi u sredu bila održana sednica na kojoj će biti zakazani izbori za 21. januar. Problem je što Slobodan Šoškić, predsednik AKB, ne želi da potpiše taj protokol. Tako da još uvek čekamo – rekao nam je advokat koji je bio na licu mesta, ali koji nas je zamolio da mu ne spominjemo ime.

Uzrok zbog kojeg se petoro advokata zatvorilo u prostorije komore, datira još iz septembra prošle godine kada je donet Statut AKB. Taj statut je oduzeo pravo glasa advokatima koji rade u ortačkim društvima, što je podstaklo nekoliko ljudi da od Ustavnog suda zatraže ocenu njegove ustavnosti.
Pošto je Ustavni sud uzeo u proceduru taj zahtev, UO komore je izbore, originalno raspisane za decembar, pomerio za 21. januar. Pre dva dana je iz istog razloga, UO komore doneo odluku da se izbori odlože sve do konačne odluke Ustavnog suda.

Zbog ove odluke su se advokati Veljko Vukotić, Vladimir Gajić, Jugoslav Tintor, Goran Ninić i Zora Dobričanin Nikodinović, koji su se kandidovali za funkcije,  zatvorili u prostorije komore i zatražili održavanje izbora 21. janaura. NJihov stav je da dosadašnji predsednik Šoškić koristi spronu ustavnost statuta kako bi produžio svoj mandat.

Danas je dolazila i policija, ali nije konstatovala kršenje javnog reda i mira.

Pojedini mediji su preneli da bi u toku sutrašnjeg  dana trebalo da se održi sednica UO AKB na kojoj bi se odlučivalo o izborima, ali to niko od prisutnih advokata nije mogao da nam potvrdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari