Aleksandar Vučić Bratislav Gašićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Vučićev manir da rotira ljude na čelu organa koji imaju mogućnost legitimne upotrebe sile po svemu sudeći će se nastaviti i ubuduće.

U toj novoj podeli karata, Bratislav Gašić, čovek koji je poslednjih pet godina vodio Bezbednosno-informativnu agenciju, a u prvoj Vučićevoj Vladi bio zadužen za resor odbrane, ubuduće će biti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sa tim postavljenjem Gašić će moći da “odmrzne” članstvo u Srpskoj naprednoj stranci, koje je suspendovao 2017. godine kako bi ispunio zakonski uslov da postane direktor BIA.

Koju god funkciju da je obavljao konstanta su bile afere koje su ga pratile sa pozicije na poziciju.

Vreme provedeno u Ministarstvu odbrane obeležio je pad vojnog helikoptera, u kojem je poginulo šest članova posade i dete koje su pokušavali da spasu. I iako se u javnost pojavila verzija po kojoj je Gašić naredio da helikopter poleti, tužilaštvo je našlo da u ovoj nesreći niko ne treba da snosi krivičnu odgovornost. Sam Aleksandar Vučić je svojevremeno rekao: “Ne dam Gašića i Lončara”, tvrdeći da tadašnji ministri odbrane i zdravlja ništa loše nisu uradili.

Ipak, nedugo nakon toga, Vučić je dao Gašića i to zbog seksističkog komentara koji su zabeležile brojne kamere. Naime, dok su se novinari spremali da uzmu izjavu od njega Gašić je rekao kako “voli novinarke koje lako kleknu”.

Gašić je narednih godinu i po dana “izdržao” bez funkcije, nakon čega ga je Vučić postavio na mesto direktora BIA. I iako se na ovoj funkciji znatno manje medijski eksponirao, Gašića su i ovde sustigle afere.

Tako se njegovo ime čulo prošle godine na sudskom postupku koji se zbog ubistva vodi protiv Zorana Jotića Jotke, osuđivanog kriminalca iz Kruševca. Naime, osoba koja se sumnjiči kao član Jotićeve grupe je snimljena kako govori da je “Bratislav Gašić na kazanu” kod Jotića. Direktor BIA se o ovom slučaju nije javno oglašavao, osim što je zbog objavljivanja teksta tužio portal KRIK.

Nije se Gašić oglašavao ni nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da se direktor BIA viđao sa vlasnikom plantaže Jovanjica, Predragom Koluvijom, kojem se sudi zbog puštanja u promet 1,6 tona kanabisa.

Ipak, kako je Vučić rekao, kontakt je bio bezvezan, a o njemu je Gašić sastavio i službenu belešku.

„Ali nemam nikakav problem da to bude ponovo ispitano, da sve bude ponovo ispitano, i da tužilaštvo ima potpuni uvid da bi na sudu mogla da se donese konačna odluka“, rekao je Vučić.

Sa hipotekom tih brojnih afera Gašić sada odlazi u Ministarstvo unutrašnjih poslova dokazujući da u Srbij ne postoji priča koja može da naškodi rejtingu vladajuće stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari