Agencija Beta osuđuje napade na novinara Dinka Gruhonjića 1Foto: Beta/Milan Obradović

Novinska agencija Beta osuđuje medijske napade i uvrede koje na račun njenog dopisnika Dinka Gruhonjića, novinara i profesora Odseka za medijske studije Filizofskog fakulteta u Novom Sadu, upućuje portal NS uživo.

Potpuno su neprihvatljivi navodi i uvrede koje na račun Gruhonjića plasira portal NS u nepotpisanom tekstu, optužujući ga da je strani plaćenik i osporavajući mu novinarsku i akademsku stručnost. Osim što su takvi pamfleti neprihvatljivi u savremenom i demokratskom društvu, oni su i veoma opasni jer targetiraju žrtvu napada i u svesti površno obaveštenih ljudi od njega prave neprijatelja.

Agencija Beta smatra da bi političke i diskvalifikacije na ličnom planu trebalo da budu stvar prošlosti i da je potrebno da se u borbu protiv ovakvog ophođenja prema neistomišljenicima uključe i Univerzitet, stručna javnost i državni organi, pre svih tužilaštvo i policija.

Stav agencije Beta je da bi izostanak nedvosmislene reakacije tužilaštva predstavljao „zeleno svetlo“ za povećanje broja ovakvih napada, što bi negativno uticalo na stepen medijskih sloboda u Srbiji i dodatno uzdrmalo već ugroženu slobodu govora u medijima i na Univerzitetu.

Uređivački kolegijum Bete ocenjuje da je pozadina napada na Gruhonjića političke prirode i da oni nemaju nikakve veze sa njegovim angažmanom na fakultetu, već isključivo sa njegovim novinarskim radom.

Gruhonjić je i ranije bio tema brojnih verbalnih i pisanih napada i diskvalifikacija u javnom prostoru a krajem 2020. godine nepoznate osobe ispisale su grafite mržnje protiv njega u ulazu zgrade u Novom Sadu u kojoj stanuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari