Milenko JovanovicFoto: FoNet/ Milica Vuckovic

Prema sistematizaciji radnih mesta u Agenciji za zaštitu životne sredine, postoje 82 stručna radna mesta, ali je popunjeno samo njih 55. U isto vreme, na privremeno-povremenim poslovima angažovano je 33 ljudi, uprkos zakonskom ograničenju na 10 radnika po ugovoru.

Ovakvo vođenje kadrovske politike ugrožava funkcionisanje Agencije, a resursi firme se troše na ugovorce koji su politički kadar, i koji ne mogu da doprinesu ni obavljanju tekućih poslova, a kamol i dodatnih, za koje se navodno angažuju, kaže za Danas Milenko Jovanović, uzbunjivač i svojevremeno smenjeni načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha Agencije.

– Mnoga pitanja se ovde otvaraju, najpre zašto mesta predviđena sistematizacijom nisu popunjena, iako je to nešto na čemu insistira i Evropska unija i , kao i svi izveštaji o napretku Srbije. U tom kontekstu, Agencija je veoma bitna i nezamenjiva institucija. Sada imamo situaciju da osnovni kadar nije pokriven, da osnovni poslovi ne mogu da se obavljaju, a primaju se ugovorci, i tošest puta više njih, koji se inače angažuju za dodatne poslove, kojih nema. Primaju se van ugovora, ne znamo ni po kakvim kriterijumima, objašnjava Jovanović.

On dodaje da zaposleni po ugovoru koriste sve beneficije koje po zakonu ne mogu da koriste, kao bolovanja i odmore, “a čak im se i bolovanje ne odbija od plate”.

– Nepopunjena stručna radna mesta su hendikep za zakonsku obavezu Agencije. A neko drugi koristi plate za nekoga ko to ne radi niti može da radi. Ne mogu da nadomeste posao ni po stručnosti ni po znanju. Onda trpi redovni posao. Zato se urušava monitoring vode i vazduha. Posledice su da se urušava posao, urušavaju se zakonske nadležnosti i obaveze institucije, jer nema ko da radi. Nema dovoljno ljudi. Ili je sistematizacija lažna, ili posao trpi. A sa druge strane, zašto bi ugovorci radili posao za stalno, a nisu za to osposobljeni, hajde da vidimo njihove kvalifikacije. Ugovorci su politički kadar, napominje jedan od osnivača nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Ima mnogo problema u redovnom funkcionisanju Agencije, ukidaju se jedinice, ukidaju se odeljenja, napravljeno je nešto za projekte, što je fiktivno…tekući posao nije urađen, a primaju se ljudi da rade dodatni? To su pitanja na koja Agencija mora da odgovori javnosti, navodi Jovanović.

Malo ili mnogo?

Sa druge strane, u Pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27. prema procenama same Agencije i nadležnog ministarstva, dodatno je potrebno zaposliti 71 visoko specijalizovanog stručnjaka. Dakle, iako u realnosti nisu popunjena ni sistematizovana mesta, dok nadležni smatraju da je za obavljanje poslova potrebno više visokostručnih izvršilaca, na nepostojeće poslove i radna mesta se angažuju lica sa nepoznatom stručnom spremom i nepoznatim zaradama. Jovanović kaže da većina ugovoraca, nekih i na fiktivnim mestima, nije dovoljno stručno za visoko specijalizovane poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari