Agenciju za životnu sredinu vodi stručnjak za terorizam 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) ponovo je dobila novog direktora – drugog po redu u poslednjih pet meseci. Na čelo te institucije došao je Stefan Simeunović, koji je završio osnovne studije iz poslovne administracije, stekao master u oblasti bezbednosti a pre dolaska u agenciju obavljao je poslove u vezi sa osiguranjem. Sagovornici Danasa – nekadašnji načelnici u Agenciji a sada članovi Nacionalne ekološke asocijacije – Milenko Jovanović i Dejan Lekić – kažu da iako je Simeunović „pristojan mlad čovek“ pitanje je kakve kvalifikacije on poseduje da bi bio direktor.

Stefan Simeunović postavljen je na mesto v.d. direktora Agencije na period od šest meseci nakon što je njegov prethodnik Srđan Lalić na lični zahtev razrešen dužnosti. Lalić je postao direktor u novembru prošle godine pošto je smenjen dugogodišnji v.d. Filip Radović. Pre nego što je došao na čelo agencije Simeunović je bio pomoćnik direktora.

Upitan da li je poslednji izbor za direktora dobar i može li se očekivati boljitak u radu Agencije Dejan Lekić kaže „nažalost ne“.

– Novi direktor je iz ekonomske struke, on ne poseduje neophodne reference za taj položaj. Agencija je specifična institucija sa jasno definisanim nadležnostima koja zahteva i veliko znanje i veliko iskustvo u nizu oblasti – navodi Lekić.

On podseća da ni prethodni direktor Srđan Lalić nije bio dobar izbor pošto je u Agenciju došao iz Republičkog zavoda za statistiku a pre toga je bio ambasador BiH.

– Iako ni za vreme direktora Lalića, odnosno u periodu kada je Simeunović bio pomoćnik direktora nije bilo ekscesa kakvi su viđeni u vreme dok je na čelu agencije bio Filip Radović, i iako se radi o pristojnim ljudima, oni nemaju neophodne reference – navodi Lekić.

On ističe da je osnovni kriterijum za izbor na rukovodeće položaje postao „lojalnost nadbiću“ a da to nikako ne može da dovede do poboljšanja sistema.

Milenko Jovanović takođe ističe nedostatak kvalifikacija u slučaju Simeunovića za izbor na mesto direktora.

– Bilo bi lepo da javnost vidi rezultate rada Stefana Simeunovića u prethodnih 15 meseci koji bi pokazali šta ga je to kvalifikovalo za mesto direktora. Jedino gde ja vidim da je agencija napredovala u poslednjih 15 meseci jeste dalje urušavanje – navodi Milenko Jovanović, dodajući da je urušavanje Agencije intenzivirano u 2021.

– Tome je doprinelo ukidanje operativnih organizacionih celina, formiranje birokratskih jedinica na račun stručnih, izbacivanje stručnjaka koji nisu poslušnici (ne mislim na sebe) i favorizovanje politički podobnih rukovodilaca. Posledice su kašnjenje EU projekata, urušavanje operativnog monitoringa vazduha i vode, rada nacionalne laboratorije i smanjen protok potrebnih i obaveznih informacijama građanima – dodaje sagovornik Danasa.

On navodi i da iz svog neposrednog kontakta sa Simeunovićem može da kaže da je novi direktor „pristojan i lepo vaspitan mlad čovek“, ali i da mu se činilo da je imao poseban zadatak.

– Kada je mene vratio Viši sud na posao, s obzirom na česte kontakte koje je imao sa mnom a da pri tome nije bilo razloga uslovljenih poslom za to, izgledalo je kao da je njegov zadatak bio da vidi šta ja to smeram unutar firme, da na neki način amortizuje moje ponašanje i da pokuša da ima kontrolu nad onim šta ja radim, iako moj posao nije imao dodira sa njim, dodaje Jovanović.

Stefan Simeunović u Agenciji radi poslednjih 15 meseci. On je kako piše na njegovom Linkedin profilu prethodno bio zaposlen na Aerodromu Nikola Tesla, gde je radio kao stručnjak za osiguranja. Radio je i u kompaniji Dunav Osiguranje i Komercijalnoj banci. Završio je osnovne studije poslovne administracije na privatnom fakultetu u Pragu – University of New York in Prague a ima i master diplomu Univerziteta u Beogradu i to iz oblasti „terorizma, organizovanog kriminala i bezbednosti“.

Kako je Danasu nezvanično rečeno, prethodni direktor Lalić navodno je podneo ostavku jer nije imao dovoljno autonomije u odlučivanju dok je Stefan Simeunović izabran zbog svojih bliskih veza sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović. Stefan Simeunović juče nije odgovorio na pitanja Danasa povodom svog izbora na mesto direktora.

Nelogičnosti

Dejan Lekić kaže da ima nekoliko nelogičnosti koje prate izbor novog direktora. Kako objašnjava, Stefan Simeunović prethodno je bio pomoćnik direktora za sektor za Nacionalnu laboratoriju u Agenciji, što je radno mesto koje nije ranije postojalo, i za kojim i ne postoji potreba. On je kao pomoćnik direktora izabran na period od pet godina a Lekić pita zašto bi Simeunović napustio položaj koji mu je garantovan u narednih pet godina zbog v.d. mesta koje je oročeno na šest meseci. „Nešto tu nije u redu“, navodi Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari