Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponudio je prijateljstvo Sjedinjenim Američkim Državama, ali je, istovremeno, rekao da se ne plaši američkog napada zato što Amerikanci nisu bili u stanju da poraze ni malu iračku armiju. „Prijateljstvo sa Iranom je mnogo bolje od neprijateljstva“, poručio je Ahmadinežad u intervjuu arapskoj televiziji „Al Džazira“.

Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama je u više navrata nudio Iranu početak dijaloga, ali njegova administracija tvrdi da je Teheran izabrao međunarodnu izolaciju, ocenjuju analitičari. Dve zemlje su u sporu oko iranskog nuklearnog programa, zato što SAD strahuju da je njegov cilj proizvodnja atomskog oružja, što Teheran uporno demantuje Američki admiral Majk Malen, izjavio je početkom meseca da američka vojska planira napad na Iran, iako ie ocenio da to nije dobra ideja. Malen je, međutim, rekao da je rizik od iranske atomske bombe neprihvatljiv i da zato vojna opcija nije isključena.

U komandi preostalih američkih snaga u Iraku navode da Teheran podstiče nestabilnost u Iraku tako što finansira i obučava šiitske ekstremističke grupe u zemlji. Ilustracije radi, general Rej Odijerno tvrdi da Iran pokušava da osujeti napore da Irak postane snažna demokratska država. „Teheran bi voleo da vlada u Bagdadu bude slaba“, izjavio je on.

S druge strane, Ahmadinedžad smatra da ne postoje logični razlozi da SAD preduzmu takav korak. „Da li stvarno verujete da vojska koja nije bila u stanju da porazi male snage u Iraku može ući u rat sa velikom i dobro obučenom armijom poput iranske, upitao je iranski predsednik prilikom nedavnog intervjua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari