Organizacija Amnesti internešenel saopštila je da Srbija ne sprovodi Međunarodnu konvenciju za zaštitu od prisilnog nestanka i ne garantuje prava porodicama nestalih. U podnesku ove organizacije Komitetu za nasilne nestanke se izražava zabrinutost što vlasti Srbije nisu primenile nijednu od mera iz konvencije koju je Srbija ratifikovala 2011. uprkos činjenici da ima nekoliko hiljada slučajeva nestalih za koje su okrivljene vojne, policijske i paravojne snage Srbije tokom ratova devedesetih.

Amnesti internešenel poziva zvanični Beograd da garantuje prava nestalima i njihovim porodicama i podseća da se po međunarodnim zakonima nasilni nestanci ne smatraju rešenim zločinima sve dok se ustanovi sudbina nestalih. Konvencija obavezuje Srbiju da sprovodi istrage i dovede počinioce pred lice pravde, kao i da obezbedi reparacije preživelima ili rodbini nestalih.

Amnesti ocenjuje da je Srbija postigla postepeni napredak u pronalaženju tela nestalih, ali da u većini slučajeva nije rodbini dala informacije o sudbini nestalih, niti je dovela krivce pred lice pravde. Niko od onih koji su navodno odgovorni za nestanak više od 3.500 kosovskih Albanaca nije priveden pravdi. Amnesti internešenel kaže da Vlada Srbije nije obezbedila ni reparacije ni status civilnih žrtava rata svojim državljanima i dodaje da porodice nestalih dobijaju manje beneficije od rodbine vojnika ili policajaca koji su nestali van granica Srbije. Amnesti poziva Srbiju da izmeni zakone u skladu sa konvencijom, istraži nasilne nestanke kao ratne ili zločine protiv čovečnosti i definiše žrtve nasilnih nestanaka u skladu sa konvencijom, kako bi se garantovala prava rodbine da saznaju istinu i da ostvari reparaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari