Aida Ćorović pozvala na solidarnost aktiviste za ljudska prava iz regiona 1foto FoNet Milica Vučković

Aktivistkinja Aida Ćorović pozvala je aktiviste za ljudska prava iz regiona da budu solidarni, da se ne okreću jedni protiv drugih i svađaju se preko medija i društvenih mreža.

„Važno je da budemo solidarni, da ne ostavljamo jedni druge na cedilu. A ne da se okrećemo jedni protiv drugih i da se svađamo preko medija i društvenih mreža, jer tome jedino mogu da se raduju naši neprijatelji, desničari. Treba da razgovaramo uživo, na ovakvim događajima“, kazala je Aida Ćorović na na tribini „Međunarodni dan žena“ u Dubrovniku.

Ona je ocenila da uvođenje kvota radi postizanja rodne ravnopravnosti može da ode i u svoju suprotnost.

„O tome svedoči i učešće žena u vlasti u Srbiji, gde su žene zapravo partijarhalna zloupotreba, koje se uopšte nisu borile za bolji položaj žena, već upravo suprotno – doprinosile su tome da žene budu tretirane kao krpe“, navela je ona.

Novinarka i spisateljica Florans Artman (Florence Hartmann) ocenila je da su kvote neophodne jer nema drugog rešenja da se postigne ravnopravnost u učešću u društvenom životu između žena i muškaraca, i da se muškarci naviknu da žene moraju da budu ravnopravne.

Filozof Boris Buden rekao je da „mi nismo primitivni patrijarhalni Balkanci“, kada su ženska prava u pitanju.

„Mi smo imali Antifašistički front žena (AFŽ), imali smo 110.000 žena koje su bile u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu. U antiratnoj kampanji devedesetih godina u Hrvatskoj dominantne su bile žene“, naveo je Buden.

Ulogu AFŽ-a u emancipovanju jugoslovenskih žena istakla je Tijana Matijević sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

Tribina je održana u pozorištu Marina Držića u okviru festivala „Rebedu“, koji se održava od 7. do 10. marta u Dubrovniku, a ove godine nosi naziv „Kupi mi, mama, jedan mali rat!“.

Na tribinama i predstavljanjima knjiga će još govoriti Boris Dežulović, Zoran Predin, Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Feđa Štukan, Pero Mrnarević, a tema o kojoj će se govoriti je i „Strani plaćenik, a domaći izdajnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari