U Nišu se održava peti Međunarodni studentski festival folklora na kojem učestvuje jedanaest folklornih ansambala Indonezije, Italije, Turske, Rumunije, Makedonije, Meksika, Bugarske, Kanade i Srbije.


Festival je počeo u ponedeljak 16. jula i završiće se u subotu 21. jula zajedničkim koncertom svih učesnika na Letnjoj pozornici na Tvrđavi. Osim u Nišu studenti nastupaju i u Niškoj Banji, Jelašnici i Beloj Palanci, a neki od ansambala i u Knjaževcu. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Studentskom kulturnom centru po ceni od 200 dinara.

Manifestacija je otvorena zajedničkim nastupom svih 400 učesnika, obučenih u narodne nošnje svojih zemalja, u amfiteatru na Nišavskom keju. Nastupu je prethodio njihov defile kroz najuži centar Niša, od Kalče, kroz glavnu Obrenovićevu ulicu, preko Trga kralja Milana do keja. Uz muziku i zastave studenti su u Obrenovićevoj ulici odigrali tradicionalne plesove svojih zemalja. U nekim od igara povremeno su se uključivali i slučajni prolaznici koji su sa velikim interesovanjem pratili nastup mladih folkloraca, a potom ih „ispratili“ do keja.

U SKC-u, koji je organizator Međunarodnog festivala folklora, kažu da je smeštaj i boravak studenata vrlo pristojan, jer se za to stara Studentski centar, u čijem je sastavu više uslovnih studentskih domova i restorana. Tokom pet godina trajanja manifestacije Niš je ugostio više od 1.500 mladih studenata iz različitih krajeva sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari