Akademska zajednica traži smenu člana Saveta REM-a koji je predložen u ime univerziteta 1foto(BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/)

Profesori medijskih i komunikoloških studija sa univerziteta u Srbiji zatražili su danas od Nemanje Tasića, člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) predloženog od strane univerzitetske zajednice u Srbiji, da hitno podnese ostavku.

„Institucija u koju ste izabrani na predlog akademske zajednice ne ispunjava svoje društvene funkcije, oglušuje se o zakone i sopstvene pravilnike, ignoriše ozbiljne probleme na medijskoj sceni i na taj način aktivno urušava društvo i nanosi štetu demokratiji. Vašim zadržavanjem na toj funkciji dajete legitimitet ovim štetnim procesima“, naveli su u pismu.

Podsetili su Tasića da je kao akademski radnik po zakonu dužan da se pridržava osnovnih principa akademskog rada, kao što su integritet, otvorenost prema javnosti i građanima, uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti, ali i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda, uključujući zabranu svih vidova diskriminacije.

Podsetili su i Konferenciju univerziteta Srbije (KONUS), koja je predložila Tasića, da je njena dužnost da, u duhu transparentnosti i otvorenosti, skrene pažnju javnosti ukoliko njen predstavnik ne ispunjava svoju ulogu i urušava integritet akademske zajednice.

„Podsećamo vas da već nekoliko nedelja hiljade građana u protestu traže, između ostalog, ostavke članova Saveta REM-a zbog ignorisanja uloge medija u kreiranju ambijenta u kom je jaz u društvu sve veći a nasilje sveprisutno. Takođe Vam skrećemo pažnju na to da se zahtevima građana svojim potpisom pridružilo i više od 2.000 nastavnika i saradnika sa više univerziteta Srbije. Njihovi potpisi su poziv na vašu ostavku u Savetu REM-a“, piše u otvorenom pismu tom članu Saveta REM-a.

Zahtev su, između ostalih, potpisali profesori Snježana Milivojević, Rade Veljanovski, Dubravka Valić Nedeljković, Branimir Stojković, Jelena Kleut, Aleksandra Krstić, Smiljana Milinkov, Dinko Gruhonjić, Ivana Stojanović Prelević.

Peticija sa zahtevom za smenu će nastaviti da se potpisuje i na drugim fakultetima i odsecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari