Akcija Evropola: Uhapšeno 330 osoba, Zapadni Balkan čvorište za trgovinu oružjem 1Foto: EPA/LEX VAN LIESHOUT

U višednevnoj akciji Evropola u kojoj je učestvovalo 27 zemalja, uključujući i Srbiju, a koju su podržali Evrodžast, Fronteks i Interpol, uhapšeno je 330 osoba. Akcija je bila usmerena na ilegalnu migraciju, trgovinu drogom i vatrenim oružjem, objavljeno je na sajtu Evropola.

Operativne aktivnosti odvijale su se uglavnom u jugoistočnoj Evropi, dok su druge zemlje iz cele EU učestvovale razmenom obaveštajnih podataka i sprovođenjem operativnih akcija na nacionalnom nivou.

U akciji je učestvovalo skoro 11.000 policajaca koji su pretražili 724 lokacije, ispitali 33.428 osoba i proverili 22.605 vozila, prenosi RTS, pozivajući se na Evropol. 

Zaplenjeno je 154 komada vatrenog oružja, 57 ručnih granata i eksploziva, 2.125 metaka, 719 kilograma kanabisa i 920 stabljika marihuane.

Istraga je dovela do otkrivanja niza krivičnih dela u vezi sa omogućavanjem ilegalne imigracije i srodnih krivičnih dela i zakonskih prekršaja, poput prevara sa vizama.

Pokrenuto je 37 novih istraga.

Kako se navodi, region Zapadnog Balkana ključno je čvorište za trgovinu vatrenim oružjem u EU.

Višenacionalne kriminalne grupe oružje nabavljaju uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gde su oni sa iskustvom u rukovanju vatrenim oružju široko dostupni. Oružjem se zatim trguje u EU, uglavnom u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Holandiji.

Evropol navodi da je nelegalna trgovina oružjem usko povezana sa krijumčarenjem droga, posebno sa krijumčarenjem kokaina. U nekim slučajevima kriminalne mreže razmenjuju oružje za drogu.

Takođe, koriste oružje da steknu i zadrže kontrolu nad unosnim tržištima droga.

Oružje se često krijumčari u sklopu pošiljaka robe ili vozilima. Njegova cena na Zapadnom Balkanu trenutno raste, iako je i dalje mnogo jeftinije nego u Zapadnoj Evropi, navodi Evropol.

Akcijom je rukovodila Španija.

Zbog sumnje da pripada balkanskom kartelu, koji je Evropu preplavio kokainom, optužena je 61 osoba, saopštio je Evropol. To je, kako se navodi, rezultat nezapamćene međunarodne akcije u sklopu koje je u prethodnih godinu dana zaplenjeno više od dve i po tone kokaina, stotine hiljada evra i oduzeto devet luksuznih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari