Akcija Lokalnog fronta Kraljevo: Instalirano prvih pet uređaja AirVisual o stanju vazduha 1Foto: Z. Nikolić

Kvalitet vazduha u Kraljevu je, konačno, na mapama domaćih i svetskih portala za monitoring, saopštio je danas kraljevački Lokalni front.

 

„Nakon toliko godina bezuspešne borbe da nateramo insititucije da budemo zakonski redovno obaveštavani o nivoima zagađenja i dalje smo imali izveštaje koji kasne nedeljama, pa i mesecima. Još gore je što su ti izveštaji pokazivali užasno velika zagađenja, čak i trovanja, ali mi o tome nismo mogli znati ništa“, saopštili su iz Lokalnog fronta Kraljevo.

Kako su naveli, „ljudi su uzalud tražili podatke o stanju ovdašnjeg vazduha i na portalima, jer nije postojao nijedan instaliran uređaj za očitavanje“ i dodali „po ko zna koji put shvatili smo da moramo sami“.

„Od 250.000 dinara koje smo prikupili međusobno, od donatora i par firmi, kupili smo i instalirali prvih pet uređaja AirVisual koji i dalje predstavljaju najpouzdaniji brend u ovoj oblasti. Rasporedili smo ih na pet najvažnijih lokacija u gradu, ali da bismo imali kompletnu sliku i sistem uzbunjivanja nedostaje nam i pomoć svih vas za kupovinu najmanje još tri uređaja da pokrijemo minimum kritičnih mesta“, poručili su iz Lokalnog fronta.

Građani mogu da pomognu sredstvima ali i tako što bi omogućili lokaciju za postavljanje – mala potrošnja struje i internet pristup. Kada građani budu znali šta udišu, „povećaće se i pritisak na zagađivače i beskorisnu državu da prestanu da ubijaju”, navodi se u saopštenju.

Podaci se očitavaju svaka dva minuta i dostupni su kroz aplikaciju AirVisual.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari