Akcija: Nebojša Zelenović i Ne davimo Beograd o ekologiji s Violom fon Kramon 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsedavajući građanske platforme Akcija Nebojša Zelenović i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, predstavili su ,,posledice pogrešnih politika vlasti u oblasti ekologije“ poslanici Evropskog parlamenta Violi fon Kramon, saopštila je danas Akcija.

U saopštenju je navedeno da je Viola fon Kramon posetila Beograd i razgovarala ,,sa srodnim strankama u Srbiji, koje zagovaraju zelene politike usmerene na očuvanje životne sredine i kvalitetan život građana“.

Povodom požara na deponiji u Vinči, Akcija je navela da je ,,projekat koji trenutno postoji za Vinču najveći koruptivni projekat u Srbiji“, te ukazala da je rad spalionice“ dugoročno opasan po život građana“.

Navedeno je i da će ,,Beograđani sledećih 30 godina da plaćaju deponovanje smeća četiri puta skuplje“.

Akcija smatra da je, ,,umesto neopravdano skupog projekta spaljivanja otpada koji je prevaziđen u Evropi“ potrebno pristupiti primarnoj selekciji otpada.

,,To praktično znači da se smeće odnosi osmišljeno, organizovano i planski, da svako plati onoliko koliko smeća proizvede, a da za recikliranje bude nagrađen“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je uz pomoć Evropske unije, izgrađena sanitarna deponija u Sremskoj Mitrovici koja pokriva i Šabac i Rumu.

Dodaje se da bi danas verovatno i u Šapcu deponija gorela da nije na vreme očišćena i sanirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari