Akcija za ljudska prava: Hitno kazniti pretnje smrću Ljubomiru Filipoviću i Stevanu Filipoviću 1Foto: privatna arhiva

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala na v.d. Vrhovne državne tužiteljke Maju Jovanović, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da se hitno i ozbiljno istraže i procesuiraju direktne pretnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj i reditelju Stevanu Filipoviću zbog javno izraženog mišljenja.

Njima je putem društvenih mreža prijetila osoba koja se fotografisala naoružana, riječima: “U lov na vepra kroz Budvu, Ljuba i Stevana Filipovića”.

“Izostanak hitne i odlučne reakcije svih nadležnih organa može samo da ohrabri pozivanje na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je apsolutno nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odbraniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ga satru oružjem. Na korak smo od primjene fizičkog nasilja protiv neistomišljenika i to se odlučno mora spriječiti”, navode iz HRA.

Kako dodaju, posebno zabrinjava činjenica koju je saopštio Ljubomir Filipović da je prve slične pretnje dobio još pe mesec dana, kada ih je i prijavio Upravi policije, nadležnim tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da je novim pretnjama obuhvaćen i reditelj iz Beograda Stevan Filipović.

“Pozvali smo državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima i apelovali na policiju da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću”, ukazuju iz HRA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari