Akcija za srednjoškolce "Na maturu bez automobila" i u Užicu 1Foto: Grad Užice

Na Trgu partizana za užičke maturante organizovana je akcija u okviru kampanje „Na maturu bez automobila“.

Maturanti su, učestvujući u simulaciji čeonog sudara i prevrtanja vozila mogli videti posledice koje nastaju ukoliko pojas nije vezan u trenutku saobraćajne nezgode.

Osim toga, stručnjaci Agencije za bezbednost saobraćaja objasnili su kako konzumiranje alkohola ili psihoaktivnih supstanci utiče na upravljanje automobilom i kakve su moguće posledice tih postupaka.

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja ističe da Agencija radi sve kako se ne bi ponovio događaj iz 2014. godine, zbog koga je ova kampanja i pokrenuta.

Akcija za srednjoškolce "Na maturu bez automobila" i u Užicu 2
Simulator/Foto: Grad Užice

“Tada su maturanti vraćajući se sa maturske večeri pod dejstvom alkohola doživeli saobraćajnu nezgodu i stradali. Ta noć, koju je trebalo da pamte kao divnu, pretvorila se u dan koji će njihove porodice pamtiti do kraja života”, istakao je Koković.

Slobodan Šiljković, član Gradskog veća za saobraćaj, rekao je da se tokom cele godine u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizuju obuke za predškolce, prvake, ali i sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola.

“Smatramo da je ovaj period matura naročito značajan. Znamo da mladost jeste najizazovniji period u životima svih nas, ali i da trenutak nepromišljenosti može doneti nesagledive posledice. Upravo zbog toga i na ovaj način upućujemo apel da na maturu idu bez automobila”, rekao je Šiljković.

Maturanti su tokom tribine mogli da čuju i priču mlade Milice Knežević, koja je posle saobraćajne nezgode u vozilu kojim je upravljao vozač pod dejstvom alkohola zadobila povrede, koje su uslovile da danas bude u invalidskim kolicima.

Akciju je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Savetom za saobraćaj Užica i Udruženjem “Roditelj”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari