Akcijom „Nijedna mrtva više“, Ženski centar Užice upozorio na nasilje nad ženama 1

Povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, aktivistkinje Ženskog centra Užice su, akcijom na Trgu partizana, upozorile na učestalo nasilje nad ženama i ukazale na to da svaka druga žena u Srbiji doživljava neki oblik nasilja.

Predstavnice tog udruženja su, tokom akcije „Nijedna mrtva više“, ćutanjem odale poštu ubijenim ženama i nosile transparente: „Reaguj na nasilje“, „Nasilje nije privatna stvar, tiče se svih nas“, „Nekažnjavanje zločina je zločin“, „Svaka žena ima pravo na život bez nasilja“…

„Od 2010. godine do danas, član porodice ili partner ubio je najmanje 363 žene. Svaka treća ubijena žena se, ranije, obraćala nadležnim institucijama za pomoć“, navode u tom udruženju

„Istraživanje „Kad institucije zakažu, ostaje tišina“, kako dodaju, “potvrđuje taj podatak i pokazuje da su žrtve, u proseku, imale šest kontakata sa institucijama, kao i to da je od prvog obraćanja institucijama do ubistva proteklo skoro tri godine“.

Takođe, ističu da država ne vodi službenu evidenciju takvih slučajeva, već da se podaci o tome prikljpljaju iz medija. Zbog toga se ne može sa sigurnošću utvrditi koliko je tačno žena stradalo na takav način.

„U  2022. godini, mediji su, podsećaju, „izvestili o ubistvima šest do osam žena, a jedna je u teškom stanju“.

„Važno je da svi doprinesemo stvaranju društvene klime u kojoj će žene živeti slobodne i da im je zagarantovana zaštita i bezbednost“, poručuju iz Ženskog centra Užice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari