AKIS: Srbiji terbaju nacionalni centri za ECMO u borbi sa virusom H1N1

Ostavite komentar


  1. Tužno je što ovu inicijativu pokreću klinički inženjeri, a ne lekari. ECMO aparat se nalazi na Univerzitetskoj dečjoj klinici preko 10 godina i na Institutu za majku i dete preko 5 godina i lekari koji rade sa tim aparatom dobro znaju da se primenjuje kao pomoć srcu ili plućima. Do danas aparat nije uključen ni jednom za plućne indikacije kojih ima mnogo. To nije samo grip. Procena je da bi se ovim aparatom spasilo godišnje više desetina dečjih života, uključujući i novorođenčad. Niko se nije oglasio sve ove godine. Gde je tu odgovornost, gde je ministarstvo? Kada se hvali zdravstvo na TV ne treba raspravljati o više manje razvijenom zdravstvu, već treba reći da imamo krajnje neodgovorno zdravstvo. Zamislite, imati aparat, a ne upotrebljavati ga, pri čemu se radi o spasavanju života.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.