Britanski ministar finansija Džordž Ozborn oštro upozorava Brisel da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Evropsku uniju ako ne budu sprovedene sveobuhvatne ekonomske i političke reforme.Rukovodstvo vladajuće Konzervativne partije nastoji da preuzme inicijativu u evropskoj politici u Britaniji pošto je 95 poslanika potpisalo pismo u kojem se traži „demontiranje“ ključnih principa EU, izvestio je Gardijan.

Za jučerašnju konferenciju koju su organizovali tink tenk Otvorena Evropa i grupa konzervativnih poslanika Ozborn je pripremio govor u kojem je istakao: „Evropa je pred jednostavnim izborom: reforme ili dekadencija. Naša rešenost je jasna – sprovesti reforme, a onda prepustiti odluku narodu“.

Poslanik vladajućih torijevaca Bernard Dženkin dobio je podršku oko stotinu kolega da se premijeru Dejvidu Kameronu uputi pismo sa zahtevom da britanski parlament dobije pravo da ulaže veto na sve zakone Evropske unije.

Takvim potezom bila bi poništena pravila jedinstvenog evropskog tržišta koja je svojevremeno inicirao lord Kokfild, saradnik Margaret Tačer, kako bi sprečio Francusku da nameće protekcionističke mere osporavajući državama članicama EU pravo veta. Usvajanjem takvog zahteva, smatra direktor Otvorene Evrope Mats Person, „torijevci bi sami sebi postali najgori neprijatelji“.

Sudeći prema Ozbornovom unapred pripremljenom govoru, Kameron će, ako 2015. godine konzervativci dobiju izbore, insistirati na dubokim reformama EU i dobiti mandat da pregovara o uslovima članstva Britanije.

„Najveći ekonomski rizici sa kojima se Evropa suočava ne dolaze od onih koji žele reforme i ponovne pregovore već od izostanka reformi i novih pregovora. Status kvo osuđuje narode Evrope na tekuću ekonomsku krizu i nastavak opadanja“, istakao je Ozborn u svom govoru.

Ozborn ukazuje da EU pati od hroničnog nedostatka konkurentnosti i da se evropska ekonomija „zaglibila“ u poslednjih šest godina dok je ekonomija Indije u istom periodu „porasla za trećinu, a kineska za 50 odsto“.

„Ne zavaravajmo se, naš kontinent zaostaje. Pogledajte oblast inovacija, evropski udeo u patentima na svetskom nivou gotovo se prepolovio u poslednjih deset godina. Pogledajte nezaposlenost, četvrtina mladih ljudi traži posao i ne može da ga nađe“, naveo je britanski ministar.

Protiv dominacije evrozone

Premijer Dejvid Kameron će, kako je istakao Ozborn, zahtevati punu primenu pravila jedinstvenog tržišta kako bi se osiguralo da 18 članica evrozone ne preglasavaju preostalih deset država koje nisu prihvatile zajedničku valutu. „Ujedinjeno Kraljevstvo ne može da prihvati EU u kojoj dominiraju evro-zemlje preokupirane jačanjem svoje valute na račun onih koji nju ne prihvataju iz demokratskih razloga. Ako EU postane politički produžetak evra, za Britaniju će biti teško da ostane članica“, podvukao je Ozborn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari