AKPA nezadovoljna konkursom za nove zamenike tužilaca 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Državno veće tužilaca (DVT) je u petak objavilo predlog za izbor 37 novih zamenika tužilaca u srpskim tužilaštvima, Alumni klub Pravosudne akademije saopštio je da je nezadovoljan rezultatima konkursa.

„U formalnom smislu, vidljiv je napredak u kvalitetu pisanog testa, koji donosi objektivnije vrednovanje kandidata. Međutim, veća otvorenost procesa prema javnosti se može postići javnim objavljivanjem termina sednice na kojoj se raspravlja o kandidatima i obaveštenjem o imenima predloženih kandidata odmah posle sednice“, navodi se u saopštenju AKPE.

Nezadovoljstvo našeg Kluba proizlazi iz činjenice, navode u saopštenju, što je zastupljenost kandidata koji dolaze sa Pravosudne akademije svega osam odsto, odnosno ukupno tri kandidata.

„Svršeni polaznici Pravosudne akademije koji su veći deo svog radnog staža nakon položenog pravosudnog ispita radili u tužulaštvima nisu se našli na listi predloženih, pri čemu Državno veće tužilaca ne obrazlaže zašto. Ovakvo postupanja Veća je u neskladu sa strateškim opredeljenjem Srbije koje je kroz Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa za period 2013-2018. godine odlučilo da Pravosudna akademija bude jedina tačka ulaska u javnotužilačku profesiju. Paradoksalno je da danas imamo osam odsto predloženih polaznika Pravosudne akademije, a nakon usvajanja ustavnih amandmana imaćemo ih 100 odsto“, navodi se uu saopštenju Alumnog kluba Pravosudne akademije.

Kako ističu, bez namere da diraju u neprikosnoveno pravo Državnog veća tužilaca da slobodno predlaže kandidate za javnotužilačke funkcije, ukazuju da pravni režim u kome je po odluci DVT na Pravosudnu akademiju do sada upisano 80 kandidata, a nakon završene državne obuke za javne tužioce predložen za izbor samo 21 polaznik, ugrožava rad ove institucije i dovodi u pitanje celinu reformskog zahvata.

Navode da postojanje Poverenika za samostalnost, kao organa DVT koji ukazuje na političke i druge nedozvoljene uticaje jeste mehanizam kojim DVT deluje nakon što je pritisak već učinjen, a suštinska samostalnost tužiocima i zamenicima tužilaca mora da se obezbedi mnogo ranije, kroz transparentnost izbora na funkciju. To je preventivno delovanje, na koji se stavlja akcenat u reformi pravosuđa i na koji ukazuju međunarodne institucije.

AKPA će i pored svog nezadovoljstva težiti da unapredi odnose sa DVT i svojim dobronamernim sugestijama nastojati da se postojeći problemi prevaziđu, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari