Aktivista iz Futoga Dalibor Ćalić trpi pretnje i targetiranje: Čitavo naselje oblepljeno plakatom sa njegovim likom uz kostursku glavu 1Foto: Privatna arhiva

Plakati sa likom futoškog aktiviste Dalibora Ćalića iz Udruženja „Futoška inicijativa“ izlepljeni su po ovom naselju. Na plakatima je napisano „sportski pozdrav“ uz crtež aktiviste i LGBT+ motive. Potpisuje ih grupa „Futožani 21410“ sa grbom lobanje.

Kako kaže ovaj elektrotehničar računara iz Futoga, jutros je otišao na posao i nije ništa primetio dok ga nije zvala pozvala uznemirena supruga, ali i mlađa ćerka.

– Prepoznale su me na tom crtežu. Žena je to protumačila kao pretnju po mene lično. Problem je što je i starija ćerka nakon toga videla crtež na autobuskoj stanici. Vratio sam se sa posla i imao sam šta da vidim, na više lokacija u Futogu su zakačene te nacrtane verzije mene, sa tom kosturskom glavom, odnosno potpisom koji označava autora plakata – rekao je Ćalić.

Aktivista iz Futoga Dalibor Ćalić trpi pretnje i targetiranje: Čitavo naselje oblepljeno plakatom sa njegovim likom uz kostursku glavu 2
Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, nije mu prijatno, odrastao je u Futogu i ima troje maloletne dece. Otišao je u policiju i prijavio čitav slučaj.

– Meni je ovo strašno i zaista sam uzmeniren pre svega zbog porodice. Kad vam neko zalepi vaš crtež sa sve sa kosturskom glavom pored umrlica, to je poruka kako želi da vas nema. Nadam se da će se na ovome zaustraviti. U policiji kažu da to nije ništa strašno, da se vratim za nedelju dana kada će me obavestiti šta su do tada uradili – nastavio je Ćalić.

Smatra da je priča povezana sa njegovom objavom na Fejsbuku pre par dana kada je okačio fotografiju Vatrogasnog doma u Futogu preko kog je ispisana poznata parola „Kad se vojska na Kosovo vrati“.

Reakcije na ovu objavu i njegovo pitanje ko je autor grafita su bile toliko burne da ju je na kraju morao obrisati.

U potpisu ovog grafita, kao i plakata sa njegovim likom kojim je danas oblepljen Futog, stoji isti autor – kosturska glava ispod koje piše „Futožani 21410“.

Aktivista iz Futoga Dalibor Ćalić trpi pretnje i targetiranje: Čitavo naselje oblepljeno plakatom sa njegovim likom uz kostursku glavu 3
Foto: Privatna arhiva

– Mene je samo zanimalo ko je autor grafita i šta tom porukom želi da poruči. Nakon što mi se javio jedan čovek kog poznajem i koji je bio jedan od inicijatora grafita i zamolio me da uklonim objavu, jer je pored oslikan i lik jednog našeg sugrađanina koji je nažalost poginuo u saobraćajnoj nesreći, to sam i učinio. Neko je pogrešno protumačio moje pitanje i nameru, pa me sada targetiraju. Ili je to uradio namerno sa nekim ciljem – nastavlja naš sagovornik.

Ćalić ne krije da je u Futogu „opozicija“. Prošle lokalne izbore jedini se kandidova sa svojom listom osim vladajuće koalicije, pa su se, kako kaže, svi naprednjački resursi u Futogu tada okrenuti protiv njega. Ipak, napominje, udruženje je osnovao samo sa jednim ciljem, da unapredi život u svom mestu.

– Skupljamo smeće, sadimo drveće, organizujemo humanitarne akcije i podele paketića, trudimo se da učinimo nešto lepo. Situacija je danas takva da su se ljudi pasivizirali, to je najbolja definicija svega – zaključio je Ćalić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari