Aktivista zatrpan tužbama i prijavama, u jednom postupku oslobođen 1Foto: Aladin Paučinac

Osnivač “Inicijative slobodnih građana” i aktivista iz Novog Pazara Aladin Paučinac već mesecima se suočava sa brojnim tužbama i prijavama policije i funkcionera vlasti zbog svog delovanja i učestvovanja na raznim protestima.

On je tokom 2020. godine predvodio proteste nezadovoljnih građana zbog visokog broja umrlih tokom epidemije korona virusa, tražeći odgovornost rukovodstva Opšte bolnice u Novom Pazaru zbog loše organizacije te zdravstvene ustanove.

Osim ispred Opšte bolnice, Paučinac je rukovodstvo kritikova i na društvenim mrežama zbog čega je “zaradio” pet tužbi vršioca dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića.

“Sve je počelo od tih SLAPP tužbi kojim su hteli da me finansijski iznure, da me odvrate od daljeg aktivizma, kao i da poslužim drugima kao primer, da se neko slučajno ne drzne da digne glas. Srećom, imam podršku Komiteta pravnika za ljudska prava i Građanskih inicijativa, tako da u tom ratu nisam sam”, rekao je Paučinac.

On je sredinom decembra prošle godine učestvovao i na blokadama kružnog toka ispred zgrade lokalne samouprave, kojim su se građani Novog Pazara pridružili ekološkim protestima širom Srbije, uz traženje pravde za dvojicu ubijenih mladića iz ovog grada i jednog, kako smatraju, nevino osuđenog.

Policija ga je “prepoznala” kao organizatora tih neprijavljenih skupova pa je osim, prekršajnih naloga da je ometao saobraćaj, protv njega podnela i prijave za organizovanje protesta zbog kojih mu je pretila kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Prekršajni sud ga je po jednoj od tih prijava oslobodio odgovornosti, uz obrazloženje da “delo za koje se tereti po propisu nije prekršaj”.

“Ovo je prva bitka koju sam dobio u ratu za sopstvenu slobodu i slobodu ovog naroda. Režim je bio preplašen protestima, ma koliko oni bili mali. Pravosuđe je uvom slučaju sudilo ‘ni po babu, ni po stričevima’ i na tome sam im zahvalan. Ćeraćemo se još, neću posustati”, kazao je Paučinac.

Osim tužbi, Paučinac dodaje i da je trpeo i druge vrste pritisaka, poput učestalih poseta raznih inspekcija njegovom supermarketu.

“Poslednji u nizu je pritisak na mog zakupodavca da mi ne produži ugovor o zakupu prostora u kojem je prodavnica”, naglašava on.

Prema ocenama Građanskih inicijativa, Novi Pazar je specifičan po tome da je veliki procenat učesnika prošlogodišnjih protesta dobio prekršajne naloge.

“Ono što možemo da zaključimo za Novi Pazar je i da je većina rešila da plati kaznu i prijavu ne osporava na sudu, dok se u drugim gradovima 90 odsto onih koji su dobili prijave odlučilo da na sudu obori te naloge. To je odraz stanja i stepena zastrašenosti koji postoji u Novom Pazaru”, navela je Bojana Selaković iz te organizacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari