Aktivisti iz Majdanpeka poručuju: Poseta Zorane Mihajlović je farsa, nije se ni popela na greben Starice 1Foto: V.B.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, posetila je u sredu Majdanpek, ali aktivisti sa planine Starice, koji više od tri meseca brane ovaj, kako ga oni zovu, simbol Majdanpeka, kažu da je poseta bila samo farsa.

Aktivista Nenad Kovačević, koji je više od tri meseca na Starici, ističe za Danas da je jučerašnji dolazak ministarke Zorane Mihajlović jednom rečju “farsa“.

“Slikanje, šminkanje i ništa novo konkretno nismo čuli. Tri meseca mi tražimo papir na kome tačno piše ime i prezime tog stručnjaka koji je potpisao takozvanu sanaciju i razlog zašto se sanira, da bi mi mogli da tražimo drugo mišljenje, da vidimo da li je to potrebno i da na osnovu tih podataka vidimo šta će biti sa Majdanpekom”, istakao je on.

Prema njegovim rečima ministarka se nije popela na osmi greben planine Starice da pre svega razgovara sa njima i da im objasni šta se to tačno sanira.

“Niti smo dobili ime tih stručnjaka. Sve u svemu nismo ništa novo čuli, sem nekih “kvazi” stručnjaka, kao što je Mile Bugarin, koji su se obratili i nisu ništa pametno i konkretno rekli. Mi novih informacija nemamo”, objašnjava on i dodaje:

“Naravno napali su nas da će neko zbog nas izgubiti posao i da ugrožavamo bezbednost i nas i radnika. Niko nije pomenuo ilegalno obezbedjenje FTO koje ima u svojim redovima radnike sa kriminalnim dosijeom  dužim od godina moje dece”.

On kaže da su sada još uvereniji da su u pravu i da ova tri meseca njihove borba za očuvanje planine Starice nije bila uzaludna i bez osnova.

“I dalje ćemo biti na braniku našeg grada, jači i još uporniji nego do sada, jer građanima Majdanpeka još niko nije objasnio zašto mora da se ruši jedini bedem i štit od tog rudnika i zašto se izvodi ta sanacija i ko je prouzrokovao te pukotine, i zašto se ta sanacija rešava miniranjem”. objašnjava naš sagovornik.

Kovačević kaže i to da je ovde jednostavno reč o eksploataciji, a ne sanaciji i da oni žele da sruše njihovu planinu Staricu da bi rudarili.

“Aleksandar – Ćuta je opet bio rame uz rame sa nama i dao nam je podršku u ovoj našoj borbi za očuvanje naše planine, a samim tim i građanima Majdanpeka. Mi jesmo umorni, iscrpljeni, finansijski i fizički ali… nema nazad, nazad je Majdanpek”, poručio je on.

Odbornik Vladimir Božić je kazao je za Danas da je ministarka Zorana Mihajlović najavila da će doći do kampa, ali se to nije dogodilo.

“Navodno zbog magle. Ja sam bio u kampu, dok su naši aktivisti i odbornica ispratili farsu koju je ministarka priredila sa svojom „kvazi“ strukom. Postavljali su pitanja i posle dobijenih odgovora, sigurni smo da smo u pravu i nećemo odustati od čuvanja Starice”, poručio je on.

Podsećamo, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je u Majdanpeku da je tražila od kompanije „Ziđin“ da jednom ili dva puta mesečno organizuje „otvorena vrata“, na kojima će svi koji imaju pitanja u vezi sa rudarskim aktivnostima moći da dobiju sve informacije, saopštilo je ministarstvo.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, poslanik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, postavio je u Majdanpeku nekoliko pitanja ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović u vezi sa sudbinom planine Starice, ali, kako je istakao za Danas, odgovore nije dobio.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari