"Odbio sam zahtev nadređenih da rušim kamp na Starici": Ispovest radnika obezbeđenja firme koju je angažovao Ziđin 1Foto: M.S. / Danas

Zaječarac Saša Cvetković, radnik beogradske firme FTO koju je Ziđin angažovao na poslovima obezbeđenja, odbio je u subotu, 20. avgusta, da učestvuje u rušenju kampa na planini Starici kod Majdanpeka, u kome se duže od dva meseca nalaze aktivisti koji se protive rušenju ovog simbola Majdanpeka.

Dan nakon toga, kako u svojoj ispovesti tvrdi za Danas, on je odbio i naređenje nadređenih da opet ode u Majdanpek, nakon čega je dobio i usmeni otkaz, ali je vraćen na posao kada je zatražio da mu u pisanoj formi daju razlog otkaza.

– Bio sam sa svojim kolegama na planini Starici kao radnik obezbeđenja kada je došlo do pokušaja rušenja kampa. Tada smo se, uslovno rečeno, sukobili sa aktivistima iz kampa, ali sam odbio naređenje svojih nadređenih da porušimo kamp. Nama je prvobitno bilo rečeno da je naš zadatak da obezbedimo deo od oko 300 metara od mesta miniranja kako niko ne bi bio povređen, a ne da rušimo kamp – priča za Danas Cvetković.

Prema njegovim rečima, od njega i njegovih kolega rušenje kampa na Starici zahtevali su kineski predstavnici kompanije Ziđin, ali je, kako tvrdi, on to sprečio i odbio pošto nije znao čiji je to kamp, i zbog čega se od njih zahteva da se poruši.

– Međutim, dok sam tražio da se prekine sa rušenjem, oštećen je jedan šator i uklonjeno nekoliko zastava. Nismo u tom trenutku imali informacije šta se na Starici dešava i radi. Posle nekoliko desetina minuta kineski radnici su napustili mesto dogašaja i ostavili nas same”, objašnjava Cvetković.

Prema njegovim rečima, on je sa svojim kolegama ostao sam u šumi.

– Naređeno nam je da ako neko priđe delu planine gde se minira da ga udaljimo zbog njegove bezbednosti. Nakon toga pozvao sam kolege da dođemo u kamp, da ga ne rušimo, i da se tu sklonimo od kiše – priča sagovornik Danasa.

Kako on ističe, potom su se pojavili aktivisti, njih trojica, koji su od njih tražili da ih propuste da uzmu svoje lične stvari, što su oni i uradili.

– Incidenata nije bilo. Aktivisti su sedeli desetak minuta sa nama i otišli. Nakon sat vremena pojavila se policija zajedno sa aktivistima. Mi smo legitimisani od strane policije, a aktivisti su počeli da nam postavljaju pitanja, na koje mi nismo imali odgovore – kaže naš sagovornik i dodaje:

Prema Cvetkovićevim rečima, aktivisti su kazali da je to zemljište vlasništvo države Srbije, da oni imaju prava da tu budu.

– Mi smo bili šokirani, pošto nismo znali o čemu pričaju. Ja sam im kazao da moraju kamp da napuste iz lične bezbednosti, pošto su nam nadređeni tako kazali. Aktivisti su uzeli svoje lične stvari i utvrdili su da su skinute zastave, kao i to da je jedan od šatora oštećen – priča Cvetković i dodaje:

"Odbio sam zahtev nadređenih da rušim kamp na Starici": Ispovest radnika obezbeđenja firme koju je angažovao Ziđin 2
Foto: M.S. / Danas

– Mi smo ih jednostavno zamolili da napuste kamp, što su oni i učinili. Oko 19 sati došla je naša druga smena i mi smo im obijasnili gde su i šta treba da rade, pošto i oni nisu znali svrhu svog dolaska – ističe on.

Naš sagovornik nastvalja da se, kada je stigao u Zaječar, čuo se sa kolegama, koji su mu kazali da su napadnuti i da su bili okruženi od strane aktivista.

– Tako su se moje kolege našle u neprijatnoj situaciji, a da nisu znali razlog zbog čega se sve to dešava. Oni su došli da zarade dnevnicu, a ispostavilo se da su zarobljeni od strane građana Majdanpeka koji su tu došli sa fantomkama, noževima i palicama. Aktivisti su im zapretili, ali su bili korektni, i ubrzo su ih pustili – objašnjava naš sagovornik.

Saša Cvetković kaže, da nakon turbulentnog dana na Starici, rešio je da pogleda i pročita u medijima na internetu šta se to dešava na toj planini, i imao je, kako on ističe za Danas, šta da vidi.

– Pregledao sam starije video klipove, pročitao tekstove i shvatio da su se građani Majdanpeka organizovali da odbrane svoj grad, svoju planinu, što je najnormalnije. Baš kao što bismo i mi branili našu Kraljevicu ukoliko bi došla kineska kompanija da je minira – napominje on i dodaje:

– Sledećeg dana opet sam odbio da idem za Majdanpek, pošto sam shvatio da je to jedna pogrešna priča. Suštinasvega je profit. Znači kineska kompanija je platila, neko će dobro da zaradi, a mi smo tu bili glineni goolubovi koji treba da odrade posao. Video sam da je to pogrešno. I sada sam na strani građana Majdanpeka, koji se bore za svoj grad i svoju planinu – poručuje Cvetković.

Sagovornik Danasa kaže da on nije protiv rudarenja, kao što i aktivisti kažu, ali sada je došlo do ekstremne eksploatacije.

– Šta će biti za 20 godina ako se ovim tempom nastavi rudarenje? Šta ćemo onda ostaviti svojim potomcima? Da li će od Zaječara preko Bora do Majdanpeka da bude samo jalovište? Dovoljno je da pogledamo samo Borsku reku, u kojoj godinama nema života, pa da shvatimo šta i nas očekuje – objašnjava Cvetković.

Cvetković kaže da su radnici FTO-a postepeno počeli da odbijaju da idu za Majdanpek, pošto su kako on kaže, videli da je sve to pogrešno.

– Potom sam došao do Bora, gde sam ispred kapije Ziđina dobio usmeni otkaz, i naređeno mi je da se okrenem i udaljim iz firme. Radim u obezbeđenju duže od tri meseca, nikada nisam propustio smenu. Obavljao sam sve poverene mi zadatke. Tada sam rekao da prihvatam odluku ali da mi pismeno daju razlog otkaza. Nakon toga oni su ipak odlučili da mogu da ostanem da radim – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, nakon svega razgovarao je sa aktivistima sa Starice, koji su mu kazali da je uvek dobrodošao u Majdanpek, a on je odgovorio da uskoro dolazi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari