Šest nagrada kragujevačkoj predstavi „Na rubu pameti” na festivalu „Zlatna vila” u Prijedoru: Krleža odigran pod svetlom mobilnih telefona publike 1Foto: Mira

 

Predstava „Na rubu pameti” po Krležinom literarnom predlošku i u režiji Marka Misirače kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra osvojila je čak šest nagrada na 16. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila” u Prijedoru.

Žiri ovogodišnje „Zlatne vile” u sastavu: Snežana Kutrički, književnica, Zlatko Sviben, reditelj i glumica Jelena Stajkovac dodelio je predstavi pozorišta iz Kragujevca: nagradu za režiju (Marko Misirača), za najboljeg mladog glumca (Avram Cvetković, za uloge Egona pl. Sarvaš-Daljskog/Inž.Sineka i Jugoslovena Šime), za kostimografiju (Jelena Janjatović).

Specijalno priznanje za dramatizaciju dijele dobili su Vida Davidović, za svoj rad na predstav i „Na rubu pameti” Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca (kao i Vanja Ejdus, za pedstavu „Gospođica”, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke) i Dejan Sredojević za scenski govor u predstavama „Ožalošćena porodica“, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i „Na rubu pameti” Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca.

Kragujevačka predstava „Na rubu pameti” bila je najbolja i po ocenama publike (4,83) prijedorskog festivala.

– Složenost pristupa ogromnoj građi uspješno je savladao reditelj Marko Misirača spajajući ih u jedinstven tok misli i postupaka, kroz uslovnosti i ograničenja epohe u lik Miroslava Krleže, istakao je festivalski žiri.

– Mladi Cvetković osvojio je publiku svježinom u izrazu pri uspješnoj transformaciji u sva tri lika, navedeno je u obrazloženju žirija.

Jelena Janjatović nam je prikazala umješnost pri osmišljavanju raznovrsnih kostima i njihovim izgledom istovremeno doprinijela bolje učitavanje karaktera likova, formiranju odnosa i situacija, ističu u svom obrazloženju članovi žirija „Zlatne vile”.

Kuriozitet je da je sinoć posle 15.-tak minuta od početka kragujevačke predstave „Na rubu pameti” nestalo struje na festivalu. Za razliku od redovnih situacija kada smetaju i dekoncentrišu glumce sada su mobilni telefoni pomogli. Naime na poziv kragujevačkog glumca Miloša Krstovića (koji tumači uloge Doktora i samog Miroslava Krleže) priedorska publika upalila svetla na svojim mobilnim telefonima i predstava je uz aplauze odigrana do kraja.

Može se pozorište desiti i u pozorištu”, duhovito i sa simpatijama je prokomentarisao ovaj peh prijedorski gradski portal PrijedorDanas.com.

Šest nagrada kragujevačkoj predstavi „Na rubu pameti” na festivalu „Zlatna vila” u Prijedoru: Krleža odigran pod svetlom mobilnih telefona publike 2
Foto: www.prijedordanas.com

– Našom predstavom vratili smo Krležin polemički i strastveni duh na scenu kragujevačkog teatra ali i teatara južno od Beograda uopšte, posle gotovo pola veka, ne bez ponosa ističe reditelj Marko Misirača u svojoj izjavi za Danas.

On podseća da je predstava „Na rubu pameti” do sada igrana na tri festivala u tri države (Susreti Joakim Vujić u Kragujevcu, Virkas u Virovitici i „Zlatna vila” u Prijedoru), i osvojila sedam međunarodnih nagrada.

– Osećam ogromnu satisfakciju zbog uspeha predstave u kojoj su glumci Knjaževsko-srpskog teatra timsku igru podigli na jedan viši nivo, što se naročito osetilo na sjajnim izvedbama u Pozorištu Prijedor i Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Izražavam i veliku zahvalnost glumcima i svim saradnicima na predstavi, čestitam im od srca na nagradama koje su zaista zajedničke jer je i predstava takva – jedan sveukupan kolektivni teatarski čin, koji je, u svojoj duboko humanističkoj noti, od premijere do danas, nakon što su u svetu započeta i dva nova rata, dobio još više na aktuelnosti i potrebnosti, kaže Misirača, reditelj i ovogodišnjeg Velikog školskog časa u kragujevačkim Šumaricama.

Zbog toga, po njegovim rečima, „uspeh ove predstave zaokružuje negde i moje lično vreme na kragujevačkoj kulturnoj sceni, zajedno sa izvođenjem poeme Darka Cvijetića na Velikom školskom času u kojem je učestvovao gotovo isti tim umetnika”.

– Prvu predstavu u Kragujevcu, radio sam pre tačno 10 godina. Srećan sam što mi se čini da sve ovo što smo godinama unazad kreirali nije bilo uzalud, poručuje Misirača za kraj.

Ovogodišnji, 16. Međunarodni festival pozorišta „Zlatna vila” (održavao se od 1993. do 2006. pod nazivom „Kočićeva srpska scena”), održan je od 23. do 29. oktobra. Smotra je bijenalna.

U takmičarskom delu Festivala učestvovali su: Satiričko kazalište „Kerempuh” Zagreb sa predstavom „Ožalošćenom porodicom”, Kamerni teatar 55 Sarajevo sa „Djelidbom”, Zvezdara teatar Beograd sa predstavom „Nije čovek ko ne umre”, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac sa predstavom „Na rubu pameti” i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sa „Gospođicom”.

Nagrada za najbolju predstavu festivala dobila je „Gospođica“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Žiri „Zlatne vile” nagradu za najbolju ženska uloga dodelio je Slađani Zrnić, za ulogu Gospođice Rajke Radaković, u predstavi „Gospođica”, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Hrvoje Kečkeš, za ulogu Agatona u predstavi „Ožalošćena porodica”, Satiričkog kazališta „Kerempuh” iz Zagreba.

Nagrada za scenografiju dodeljena je Adisi Vatreš-Selimović, za scenografiju predstave „Djelidba”, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Nagrada za autorsku muziku dobio je Vladimir Pejković, za muziku u predstavi „Gospođica”, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Predstava „Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918.” po delima Miroslava Krleže, Iva i Tene Štivičić, u dramatizaciji Vide Davidović i u režiji Marka Misirače premijerno je izvedena 5. marta 2022. godine. Posle pola veka se na sceni kragujevačkog pozorišta odigralo neko Krležino delo i po prvi put od rata i raspada Jugoslavije.

Svoju beogradsku premijeru „Na rubu pameti” imala je 23. maja na sceni Ateljea 212.

Scenografiju predstave „Na rubu pameti” potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku, izbor muzike i aranžmane Dragoslav Tanasković, scenski govor dr Dejan Sredojević, scenski pokret Marija Milenković, dizajn svetla Anđela Kusić, dizajn plakata i programa Simona Dašić Raca, a stručna saradnica za ples je bila Sandra Paunovski.

Šest nagrada kragujevačkoj predstavi „Na rubu pameti” na festivalu „Zlatna vila” u Prijedoru: Krleža odigran pod svetlom mobilnih telefona publike 3
Foto: Mira

U radu na dramatizaciji korišćeni su segmenti iz drame „Pijana noć 1918.” Iva i Tene Štivičić, scenarija serije „Putovanje u Vučjak” Iva Štivičića i dramatizacije romana „Na rubu pameti” Vere Crvenčanin. Pojedine koreografije inspirisane su radovima Pine Bauš (Pina Bausch).

Predstava „Na rubu pameti” je realizovana u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra i Hrvatskog kulturnog centra-Beograd.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari