"Ako sruše Staricu, života u Majdanpeku neće biti": Ispovest Nenada koji je od prvog dana na Starici 1Foto: M.S. / Danas

Majdanpečanin Nenad Kovačević je od prvog dana sa aktivistima koji brane planinu Staricu od miniranja Ziđina. On kaže da je Starica bedem koji čuva Majdanpek od prašine i ako je sruše za ljude u tom gradu neće biti više života.

Prema njegovim rečima, za dva i po meseca koliko su na Starici, svašta se dešavalo, bilo je kako on kaže za Danas, i lepih, ali i ružnih događaja.

„Kada se desilo miniranje Starice 6. juna, uznemirilo je stanovnike Majdanpeka. Tada smo krenuli sa protestima u centru grada. Bilo nas je stotinak i videli smo da od omasovljavanja tog protesta neće biti ništa. Nas desetorica iz grupe građana “Ne dam” seli smo i dogovorili se da protest moramo da radikalizujemo i da osvojimo vrh Starice i sprečimo miniranje. Sledećeg dana već smo krenuli”, priča Kovačević.

"Ako sruše Staricu, života u Majdanpeku neće biti": Ispovest Nenada koji je od prvog dana na Starici 2
Foto: M.S. / Danas

Kako on ističe za Danas, put dug šest kilometra bio je prilično naporan.

“Uz to, svako od nas je nosio ranac težak oko 60 kilograma. Nosili smo hranu, vodu i stvari, pošto nismo znali da li će nam neko to dostavljati”, objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je od toga dana, kada je formiran kamp na Starici, uvek neko od njih tamo.

“Zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim donacijama, među kojima je i „lada niva“ sada izlazimo skoro do samog kampa, pa je distribucija hrane i vode olakšana”, ističe Kovačević.

Nenad je i svedok incidenta od 20. avgusta kada su im radnici obezbeđenja porušili šatore i uzeli zastave.

“Mi smo bili u kampu i dobili smo dojavu da će doći neki opasni momci, ali nismo znali koji i da li pripadaju policiji ili su neki batinaši. Nas trojica smo se povukli iz kampa u šumu, nekih 30 metara od šatora”, objašnjava naš sagovornik i dodaje:

“Došli su njih petorica. Ogromni momci. Neki sa fantomkama, neki su imali pancire, šok bombe i pendreke. Pomislio sam da je to policija i izašao sam”.

Kovačević dodaje da mu je jedan od radnika obezbeđenja prišao. Tada je, ističe, video da su u pitanju ljudi koji su iz obezbeđenja. Pitao ih je, kako tvrdi, zašto ruše kamp.

“Po nagalsku sam shvatio da oni nisu iz Majdanpeka. Pitao sam da uzmemo svoje stvari i oni su nam to dopustili. Bili su korektni”, objašnjava Nenad Kovačević i dodaje:

“Sreća je što je među njima bilo razumnih, tako da nije bilo većeg incidenta, a i shvatili su da ne treba da ruše kamp pošto će i njima poslužiti kao odbrana od kiše, koja je padala”.

Onda su se na Starici pojavili neki momci, koji sebe nazivaju “Vitezovi Majdanpeka” objašnjava naš sagovornik, i kaže da su oslobodili  kamp u koji su se oni kasnije vratili.

Kovačević kaže da je policija legitimisala obezbeđenje i da znaju ko su momci koji su rušili kamp, ali više od toga ništa nije preduzeto.

Aktivisti su još uvek na starici, i kako su kazali za Danas, nemaju namere da je napuste.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari