Aktivisti sutra proglašavaju "Slobodnu zonu Šodroš" povodom 100 dana kampa 1foto: Ekološki front

Aktivisti iz Ekološkog fronta najavljuju da će povodom 100 dana od osnivanja Šodroš survivor kampa, sutra od 20 časova proglasiti „Slobodnu zonu Šodroš“.

Oni pozivaju sugrađane na obeležavanje 100 dana solidarnosti, koje počinje edukativnom vožnjom čamcima u četvrtak od 17 časova.

Tri sata posle proglasiće „Slobodnu zonu Šodroš“, a od 22 sata proslaviti uz akustičnu svirku sa momcima iz „Glasova iz unutrašnjosti“.

U ponedeljak, 19. septembra, navršeno je 100 dana od kada su se građani i aktivisti organizovali da danonoćno dežuraju na Šodrošu kako bi sprečili započetu seču koja se sprovodi za potrebe izgradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Tim povodom, aktivisti su se zahvalili Novosađankama i Novosađanima koji su ih bodrili i pomagali im.

„Svaki čovek je bitan i vodi nas lakše do uspeha, u nameri da sačuvamo ovo parče divljine i lepote, jedine preostale u užem gradskom jezgru. Nismo nadljudi, mi smo jedni od vas“, naveo je Ekološki front Novi Sad u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Oni su se zahvalili i svim saborcima iz cele Srbije, ali i umetnicima, radioničarima i timovima koji su učestvovali u kreiranju programa i poručili donosiocima odluka da neće odustati, dokle god postoji opasnost od uništavanja ovog prirodnog staništa.

U opisu najavljenog događaja, aktivisti navode da su prethodne dve godine pokušavali na sve načine da spreče da se ovo područje pretvori u „ekskluzivnu stambenu zonu“.

„Novi Sad na vodi jeste i biće, ali ne na način na koji su zamislili! Novi Sad se neće odreći svog „plućnog krila“, Novi Sad neće biti u opasnosti odustajući od prirodne odbrane od poplava sve dok je kampera iz Šodroš Survivor kampa. Kineski most je amortizer za Novi Sad na vodi, ne protivimo se izgradnji mosta, protivimo se uništavanju ovog dragocenog prostora. Od prvog dana kada je predlog iznet pred građane“, objašnjavaju aktivisti.

Ističu da je 100 dana stražarenja u kampu veliko odricanje i zadovoljstvo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari