Aktivisti traže izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz Prostornog plana Vlasotinca 1Ilustracija Foto: Pixabay/RainWater_Gallery

Ekološki aktivisti iz opštine Vlasotince tražili su na današnjem sastanku od predsednika Opštine Bratsilava Petrovića izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz Prostornog plana Opštine, preneo je JUGpres.

Meštani sela Dadinca su na barikadama u svom selu dan i noć od 15. decembra da bi odbranili svoju Rupsku reku od izgradnje još jedne mini-hidroelektrane.

U pokušaju da spreče uništavanje reke koja tom selu znači život, danas je predstavnik sela i neformalne grupe „Bitka za Vlasinu“ tražio od predsednika Opštine vandrednu sednicu Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda: da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predvidjene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.

Po Prostornom planu na teritoriji Vlasotinca je u planu izgradnja 13 derivacionih mini-hidroelektrana, a do sada ih je izgradjeno pet.

Ako bude usvojen zahtev, Vlasotince bi, posle Sokobanje, bilo druga opština u Srbiji koja je donela takvu odluku.

Stručnjaci kađu da su nezakonito izdate dozvole za izgradnju treće mini-hidrocentrale, a nije predhodila javna rasprava, niti istraživanje uticaja na životnu sredinu.

Privatni investitor „Water Green Energy“ iz sela Kumarevo je ranije već izgradio dve mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a namerava da počne i izgradnju treće. Mašine su stigle u Dadince pred zoru, dan posle protesta u Vlasotincu.

Od tada mešani Dadinca, već 20 dana dežuraju pored svoje reke, a na barikadama su proveli i novogodišnju noć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari