Aktivisti traže raskid ugovora sa Metitom 1Foto: M.Pudar

Nakon što je vlast Zrenjanina objavila da će arapskom investitoru Metito ponuditi u zakup bez naknade građevinsko zemljište u ovom gradu, aktivisti Građanskog preokreta pozvali su nadležne da raskinu ugovor o izgradnji prečistača otpadnih voda.

Oni su vlasti poručili da ne povlači dalje štetne korake u saradnji sa kompnijom Metito iz UAE, poput današnje odluke Gradskog veća da njenoj lokalnoj ispostavi, preduzeću „Begej Water“ neposrednom pogodbom i bez naknade ustupi zemljište za izgradnju postrojenja.

Kako su naveli u svom reagovanju iz Građanskog preokreta, ugovorom sa Metitom Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama.

Na taj način, Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za netransparentne i koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji sa privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje, navode u GP.

Oni smatraju da je Zrenjaninu potreban prečistač otpadnih voda do kojeg će se doći na ispravan način, nakon stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave i međunarodnog takmičenja ponuđača, transparentno, a ne preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom.

Kako navode u svom pisanom saopštenju, preduzeće kojem Grad Zrenjanin namerava da ustupi zemljište i prečišćavanje otpadnih voda nema ni jednu poslovnu referencu u Srbiji i Evropi, a posao mu je poveren na osnovu ugovora između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i korporacije “Metito utilities ltd” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari