Aktivisti upozoravaju, Linglong izliva otpadnu vodu u Begej (VIDEO) 1Foto: M.P./Danas

Kroz postavljene velike cevi i prokopane kanale u blizini kineske fabrike guma u Zrenjaninu ispuštaju se otpadne vode sa gradilišta Linglonga, upozorili su danas aktivisti Građanskog preokreta izrazivši zabrinutost da će tuda oticati celokupan tečni otpad kada fabrika počne sa radom.

„Linglong je postavio cevi unutrašnjeg prečnika 1600 milimetara u zemlju od svoje fabrike ka reci Begej, a kroz cevi ovolikog profila može da protekne 389.000 kubnih metara tečnosti na dan. Izvesno je da tretman tih otpadnih tečnosti uopšte nije predviđen, ni sada ni u budućnosti, kroz najavljeni gradski prečistač“, naveli su u GP.

Kako kažu, za sada se kroz postavljene cevi i prokopane kanale ispuštaju otpadne vode s gradilišta Linglonga, a izvesno je da će tuda oticati celokupan tečni otpad kada počne proizvodnja autoguma, što će izazvati ekološku katastrofu.

Na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, zatim ušće Begeja u Tisu, dok je na desetak kilometara dalje je ušće Tise u Dunav.

„Grad Zrenjanin je nedavno najavio izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a taj posao poverio arapskoj firmi Metito. Ugovoreni kapacitet postrojenja je samo 25.000 kubnih metara vode na dan, iako je Studija izvodljivosti za upravljanje otpadnim vodama iz 2015. godine utvrdila da je za Zrenjanin potreban prečistač kapaciteta između 38.000 i 51.000 kubnih metara vode po suvom vremenu, a između 45.ooo i 58.000 kubnih metara vode po kišnom vremenu. Studija iz 2015. godine nije obuhvatila potrebe gigantskog postrojenja kakava je fabrika autoguma Linglong“, navodi se u reagovanju Građanskog preokreta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari