Akušersko nasilje se ne rešava tablom, kredom i milionima: Šta sagovornici Danasa misle o Vučićevoj najavi rekonstrukcije porodilišta? 1FOTO: Printskrin/TV Pink

Slučajnost ili ne, tek istog dana kada su održani protesti zbog akušerskog nasilja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je rekonstrukciju porodilišta u većim gradovima u zemlji.

Govoreći na postizbornom mitingu “Skok u budućnost – Srbija Expo 2027” Vučić je istakao da je doneta odluka da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine budu rekonstruisana, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Iako je Vučić tokom svog obraćanja najavio veliki broj ulaganja, plan da se investira u obnovu porodilišta posebno je odjeknuo zbog događaja koji su neposredno prethodili.

U pitanju su bila dva protesta zbog akušerskog nasilja, zbrinom nazivu za fizičko i psihičko nasilje nad porodiljama. Neposredan povod za skupove bio je slučaj Marice Mihajlović koja je doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici optužila za smrt svog novorođenčeta. Smrt deteta, istakla je Mihajlović, usledila je kao posledica nesavesnog i nasilnog postupanja lekara prilikom porođaja.

Osim u Sremskoj Mitrovici, protest zbog akušerskog nasilja organizovan je i ispred zgrade Ministarststva zdravlja u Beogradu.

Iste večeri usledila je Vučićeva najava. Ipak, prema rečima Tatjane Macure, predsednice udruženja “Mame su zakon” i kandidatkinje za narodnu poslanicu na listi “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” u pitanju je čista slučajnost.

– Najave da će se rekonstruisati porodilišta u većim gradovima nemaju nikakve veze sa protestima protiv akušerskog nasilja, niti ih na bilo koji način sa istim treba povezivati. Iste najave su predsednik Srbije, kao i predsednica Vlade, iznosili su i ranije, a ulaganje u zdravstvo je i jedan od prioriteta iz plana u deset tačaka koje je koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” predstavila još prošle godine. Dobro je da su porodilišta došla na red, tim pre što su u ranijem periodu neke druge zdravstvene institucije imale primat, kaže Macura.

Jelena Riznić iz organizacije “Ženska solidarnost” koja je organizovala protest ispred Ministarstva zdravlja, naglašava da su različite “kozmetičke promene” poput Vučićevih najava rekonstrukcija porodilišta i povećanja kratkoročnih davanja, proveren lek u situcijama društvenih kriza.

– U zemlji koja je toliko siromašna kao naša, to može delovati značajno, ali je materinstvo vrlo složeno društveno pitanje i status materinstva ne menjaju kratkoročna davanja, već to zavisi od čitavog niza faktora i izgradnje materijalnih okolnosti koje su podržavajuće za žene koje žele da budu majke. Tu spadaju i zdravstvena zaštita trudnica i porodilja, i radnička prava žena, vrtići i razvijen sistem brige o deci. A van toga – i ženi i deci će i finansijske nadoknade i renovirana porodilišta značiti samo ako prežive lekara i porođaj, navodi Riznić.

Dragan Cvetić, anesteziolog i nekadašnji predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ironično primećuje da je sva sreća da “imamo predsednika koji može da reši sve, koji zna i razume se u sve, i ništa mu nije teško”.

– Ali, problem je što ova njegova najava pokazuje da on uopšte ne razume o čemu se radi, da ne shvata da rekonstrukcije, zgrade, oprema i tehnika ne rešavaju probleme. Pokazuje da ne vidi ljude, da ne vidi čoveka. Neki problemi se ne rešavaju brojkama, tablom i kredom, najavljenim milionima i milijardama. Mi sami, naši međusobni odnosi, poverenje u sebe i sistem, samopoštovanje i međusobno poštovanje, sigurnost, su teme do kojih predsednik ne uspeva da stigne. Barem ne do sada, kaže Cvetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari