Protest u Sremskoj Mitrovici zbog akušerskog nasilja, obratila se i Marica Mihajlović 1Foto: N1

Ispred Skupštine grada u Sremskoj Mitrovici danas je u 15 časova počeo protest protiv akušerskog nasilja, okupljenima se obratila i porodilja Marica Mihajlović, čija potresna priča je digla Srbiju na noge.

Protest se organizuje nakon svedočenja porodilje Marice Mihajlović koja je optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog, kako je rekla, nesavesnog i nasilnog postupanja prilikom porođaja, prenosi N1.

Građani su se okupili kako bi Marici Mihajlović poslali podršku, ali i kako bi ukazali da nije reč o usamljenom slučaju, već o sistemskom problemu.

„Hvala što ste došli da nas podržite. Čuli ste moju priču. Došli smo kako nijedna porodica ne doživi ono što sam ja. Ovome mora da se stane na put u celoj Srbiji. Da se zaštite žene i deca. Hvala vam jos jednom“, poručila je Marica, prenosi Nova.rs.

Žarko Mitrović iz Sremske Mitrovice iz pokreta Kreni-Promeni kroz suze se zahvalio okupljenima što su došli.

„U januaru sam dočekao 4. rođendan svog deteta. Zamislite ljude koji nisu imali takvu priliku. Žene, hoću da znate da niste same. Od danas je sve drugačije. Ne damo našu decu, majke, ne damo da niko zbog nemara izgubi nekog svog“.

Okupljeni nose transparente na kojima piše „Prisustnost je pravo“, „Zajedno protiv tišine. Stop akušerskom nasilju“, „Vrana vrani oči ne vadi. Dokle?“ i „Anđeli su na nebu, pravdu tražimo na zemlji“.

Organizatori iz Kreni-Promeni izneli su zahtev – besplatna pratnja na porođaju za sve žene.

„Ovo nije problem samo Sremske Mitrovice, već cele Srbije“, rekla je Marina Pavlić iz ovog pokreta.

Kako kaže, ne postoji racionalni razlog da pratnja na porođaju ne bude moguća svuda.

 

Stanovnici Sremske Mitrovice nevoljno govore o ovom slučaju, ali oni koji su pričali pred našim kamerama koristili su reči „grozno“ i „strašno“.

„U toj bolnici je bilo svačega. Kako koga zakači… Ali ima tu dosta ljudi koji odgovorno rade svoj posao“, rekao je jedan prolaznik.

„Sad sam za ovo čula, ja sam se dva puta porodila i sve je bilo najnormalnije, ali verovatno da nešto postoji čim je ovolika medijska pažnja i čim je žena izjavila to što je izjavila“, kazala je druga prolaznica.

Protest je, podsetimo, juče održan u Beogradu, gde je neformalni feministički kolektiv „Ženska solidarnost“ zahtev da se stane na put akušerskom nasilju izneo ispred Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj ulici.

Nešto ranije, glumica Jelena Stupljanin održala je protestni performans ispred Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari