Vučić najavio nove mere za podsticaj nataliteta i rekonstrukcije porodilišta u Srbiji: Koliko će se novca dobijati za prvo, a koliko za svako naredno dete? 1Foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će pomoć za roditelje biti uvećana od aprila ili maja, dok roditelje sa više od četvoro dece očekuju posebne nagrade.

Vučić je, predstavljajući program “Skok u budućnost – Srbija Expo 2027”, izjavio da će majke za prvo dete dobiti 500.000 dinara, za drugo 600.000, a za treće i četvrto još više.

Prema Vučićevim rečima, roditeljima sa više od četvoro dece biće date posebne nagrade, „da znaju da su ponos našeg društva, a ne da budu predmet kritika i ismevanja“.

Sve što radimo neće nam vredeti ništa ako ne budemo imali dece, poručio je Vučić.

Govoreći o retkim bolestima, Vučić je rekao da ima nekoliko lekova za retke bolesti, kakvih nema nigde drugde u regionu.

– Lek za bolest dece leptira dostupan je samo u Americi, Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. I ovde vidim mnogo divne dece koji su došli. Video sam malog Matiju, ćao Matija. Verujem da će biti zdravi i veseli, a imaće neuporedivo veću podršku nego do sada. U naredne tri godine ćemo povećati budžete za retke bolesti i inovativne lekove za više od 200.000 miliona evra – najavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine budu rekonstruisana, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Detaljniji izveštaj sa Vučićevog predstavljanja „Srbija 2027 – Skok u budućnost“ pročitajte u posebnoj vesti.

Podsećamo, ispred Skupštine grada u Sremskoj Mitrovici danas je u 15 časova počeo protest protiv akušerskog nasilja, okupljenima se obratila i porodilja Marica Mihajlović, čija potresna priča je prethodnih dana digla Srbiju na noge.

Protest se organizuje nakon svedočenja porodilje Marice Mihajlović koja je optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog, kako je rekla, nesavesnog i nasilnog postupanja prilikom porođaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari