"Država stalno izbacuje parole poput 'rađaj, ne odgađaj', a ne zna da zaštiti ženu": Održan protest "Porodilište, a ne klanica" (FOTO, VIDEO) 1Foto: Lena Stevanović

Protest protiv akušerskog nasilja, u organizaciji Ženske solidarnosti ispred Ministarstva zdravlja, u Beogradu, završen je informacijom da je doktor M.M, koji je optužen za akušersko nasilje u Sremskoj Mitrovici, uhapšen po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

To je učesnicima protesta rekla Jelena Riznić iz organizacije Ženska solidarnost, a u međuvremenu je i N1 objavio nezvanično da je doktor osumničen za akušersko nasilje u bolnici u Sremskoj Mitrovici uhapšen.

Podsetimo, neposredni povod za protest je tragičan slučaj koji se dogodio u bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Iz zdrave trudnoće, kako navodi porodilja Marica Mihajlović iz Šida, rođena je teškom mukom devojčica koja je samo nekoliko sati kasnije preminula, a razlog je, kako ona tvrdi, akušersko nasilje.

Njene potresna objava na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, za danas su i najavljeni protesti, ali ne samo u Beogradu već i u Sremskoj Mitrovici, gde se nalazi bolnica u kojoj se to dogodilo.

Tokom protesta, jedna od organizatorki, Jelena Riznić, rekla je da je osumnjičeni doktor za akušersko nasilje u ovom slučaju – uhapšen.

– Mislim da smo dovoljno trpele i pretvarale se da je sve u redu. Od kad smo čuli za Maricinu priču, shvatila sam na ličnom iskustvu da su to rane koje ne prođu nikad. Hvala svim ženama koje su podelile svoje priče. Ciklus nasilja koji žene trpe već generacijama mora da se okonča – rekla je jedna od učesnica protesta preko razglasa.

"Država stalno izbacuje parole poput 'rađaj, ne odgađaj', a ne zna da zaštiti ženu": Održan protest "Porodilište, a ne klanica" (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Lena Stevanović

Jelena Riznić iz organizacije Ženska solidarnost rekla je: „Previše nas je da bi ostalo na ovome, nije normalno. Mi smo danas ovde jer ovo mora da se menja. Jedina stvar koja znači svakoj porodilji bez izuzetka je osećaj sigurnosti u sistem. Porodilište je mesto gde počinje sve, zato to nije žensko pitanje, već pitanje društva. Ova država stalno izbacuje parole poput „Rađaj, ne odgađaj“, a nikad ne zna da zaštiti ženu. Lekari se prema ženama koje ulaze u porođajnu salu ponašaju kao da idu u rat a ne da rađaju novi život.“

Nakon blokade saobraćaja u Nemanjinoj ulici, okupljenima se obratila Anita Marković koja je istakla zahtev upućen  Ministarstvu zdravlja, da sprovedu istraživanje kadra koji radi u ovoj oblasti, kao da se ženama veruje i da im se uzmu izjave i sprovedu istrage.

– Zaštitnik građana se oglasio i rekao da se jeste desilo nasilje, ne želimo da ovo bude pojedinačan slučaj, želimo da svaka žena ima siguran porođaj – rekla je ona.

Povodom navedenog tragičnog slučaja, iz bolnice u Sremskoj Mitrovici rekli su za N1 da je „u toku postupak unutrašnje kontrole i da je o svemu obavešteno Ministarstvo zdavlja“.

Potom se oglasila i ministarka zdravlja, Danica Grujičić sa izjavom „da je svako akušersko nasilje nedopustivo, kao i da vrlo brzo očekuje rezultate unutrašnjeg, spoljnog i nadzora inspekcije Ministarstva“.

Podsetimo, organizacija Ženska solidarnost organizovala je niz protesta nakon što je Informer objavio intervju sa osuđenim silovateljem, što je kasnije preraslo u okupljanja i protestne šetnje protiv femicida i nasilja nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari