Banja Ždrelo pored puta Požarevac – Žagubica, na desetak kilometara od Petrovca na Mlavi, ovih zimskih dana puna je gostiju. Najviše ih je iz Beograda, Jagodine, Svilajca, Smedereva, Požarevca…

Tu je i jedini akvaparku u Srbiji koji radi i tokom zime i gde se mnogi rekreiraju i okrepljuju za rad a dosta je i onih koji u lekovitoj mineralnoj vodi traže leka za razne koštane i kožne bolesti. Zato i ne iznenađuje što su posetioci ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu najveće interesovanje pokazali upravo za Ždrelo. Dejan Tubić iz Beograda, koji je došao sa sinom, priča da je u Ždrelu prvi put i da je došao po preporuci prijatelja.

– Nisam očekivao da ću u Srbiji naći ovako predivan kutak za rekreaciju. Bio sam u raznim banjama ali ovako nešto nisam nigde sreo. Akva park i sve je predivno, ne znam kada je sve to napravljeno, ali treba više da se reklamira jer retko ko zna za ovaj raj u Srbiji. Po meni i cene su pristupačne – kaže Tubić. Zorica Stojić, takođe Beograđanka koju zatičemo u akva parku, dodaje da je sve prelepo i da svaki slobodan trenutak iskoristi za dolazak jer je svim prezadovoljna, a u Ždrelu napuni baterije za dobar rad u Beogradu i lepo raspoloženje u naredne dve nedelje.

U decembru prošle godine u Ždelu je otvoren i novi hotel tako da je sada gostima na raspolaganju oko stotinu postelja u lepo uređenim sobama i apartmanima. Sem zatvorenog bazena i akva parka sa mineralnom vodom gostima je na raspolaganju velnes centar i sauna, solarijum, parno i tursko kupatilo i fitnes centar. Menadžer u Ždrelu Lidija Milošević kaže da su i cene prilagođene sadašnjoj ekonomskoj situaciji.

– Prenoćište je 2.000 dinara a u cenu je uračunat doručak, dva dana kupanja i dva dana korišćenja velnes centra i saune, kada se to sve sabere ispadne da gost spava besplatno i još ga častimo loo dinara. Za goste koji ne spavaju celodnevno korišćenje bazena je 500 dinara, akva parka 200, masaža je 600 dinara. Do kraja ovog meseca gosti koji plate dnevnu kartu od 500 dinara mogu besplatno da koriste i saunu, parno i tursko kupatilo, solarijum i fitnes centar. Deca do sedam godina dnevnu kartu plaćaju 200 dinara, ističe menadžer Lidija Milošević.

Turistima koji dođu na raspolaganju su i razna jela domaće kuhinje poput svadbarskog kupusa za 200 dinara, pasulj prebranac sa kobasicom je 250, koliko košta i sarma, homoljska šnicla sa prelivom, prilogom i lepinjom je 350 dinara, a jagnjeće pečenje ispod sača je 900 dinara. Za goste je pristupačna i cena pića jer su pivo i sokovi po 150 dinara, mineralna voda 100, a kafa i kapućino 80 dinara. Zato ne iznenađuje što mnogi iz okolnih mesta dođu na vikend ali i za okrepljenje u mineralnoj vodi.

– Ovde je predivno a voda je dobra i ima lekovita svojstva. Bolujem od psorijaze i vidite kako mi kupanje sve to skida. Godinama dolazim ovde i ova voda mi pomaže. Ne koristim hotel jer sam blizu a dnevna karta nije skupa, pogotovo kada je zdravlje u pitanju. U restoranu hrana je kvalitetna a i nije skupa – tvrdi Jovica Nešić iz Grabovca kod Svilajnca.

Termo mineralna voda u Ždrelu, temperature iznad 4o stepeni, godinama je oticala u reku Mlavu. Pre par godina ovde je došao gastarbajter, povratnik iz Švajcarske, Dragiša Milojević i sagradio čitav kompeks otvorenih i zatvorenih bazena sa mineralnom vodom, akva park hotel i restoran sa nacionalnim jelima.

– U Švajcarskoj sam radio u ugostiteljstvu i mnogo toga naučio. To znanje primenjujem i ovde. Ovog proleća počinjem izgradnju i novog otvorenog bazena koji neće koristiti ovu toplu mineralnu već prirodnu hladnu vodu i koji će biti namenjen turistima za osveženje i kupanje u letnjim mesecima – otkriva planove Milojević.

U neposrednoj blizini hotela otvoren je kamp i u njemu već su stacionirane kamp prikolice. U Turističkoj organizaciji Petrovca na Mlavi naglašavaju da Ždrelo i obližnje Homoljske planine treba da budu okosnica ravoja turizma u opštini i da ih raduje što su posetioci ovogodišnjeg Sajma turizma najveće interesovanje pokazali za Ždrelo, čija lekovita voda pomaže u lečenju koštanih i kožnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari