Albahari u Jasenovcu: Moramo stati na put antisemitizmu i delovanju terorističkih organizacija 1Foto: Pokret slobodnih građana

Na konferenciji Evropske Jevrejske Asocijacije (EJA) o antisemitizmu, na kojoj su bili prisutni članovi deset delegacija iz cele Evrope, kao i predstavnici Evropske komisije i nekoliko jevrejskih organizacija, koja se održala u Zagrebu, kao jedini predstavnik Srbije, bio je i narodni poslanik Natan Albahari koji se u svom obraćanju pridružio snažnoj osudi terorističkog upada Hamasa na teritoriju Izraela.

„Jevrejski narod ima pravo da živi u miru na teritoriji sopstvene države, pošteđen stalnih pretnji istrebljenjem koje kao da su deo naše istorije i naše sudbine. Politike i delovanja terorističkih organizacija koje za cilj imaju potpuno uništenje zajednica i etnička čišćenja moraju biti zaustavljena“, rekao je Albahari tokom panel diskusije.

„Mi moramo stati na put antisemitizmu u svakoj formi, kao i grupama i pojedincima koji takvu mržnju šire i promovišu. U Srbiji, to su isti ljudi koji glorifikuju osuđene ratne zločine, negiraju genocid u Srebrenici i pozivaju na nasilje protiv LGBT zajednice“, dodao je Albahari.

U okviru konferencije, sledećeg dana učesnici su odali poštu stradalima u Jasenovcu, čitajući Kadiš molitve i paleći sveće.

„Poseta Jasenovcu, logoru horora i smrti, u kojem su desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma ubijeni na najbrutalniji način, ostavila je trajnu tugu u meni. Čitajući bezbroj imena nevinih žrtava, suočio sam se saznanjem da te sile zla, na žalost, nisu u potpunosti eliminisane i kao što smo se osvedočili 90-ih godina, uvek se mogu vratiti. Sećanje na žrtve zločina i genocida pomaže da se tako nešto nikad ne ponovi“, rekao je Albahari nakon obilaska memorijalnog muzeja Jasenovac.

„Žalim što danas nije bilo više predstavnika Republike Srbije, koji se i ako pozvani, nisu odazvali ili su otkazali svoje učesće. Mislim da je to sraman potez i nepoštovanje svih žrtava, ukljućujuči i ogroman broj Srba“, zaključio je Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari