Albanija: Grupe za slobodu medija traže pravedno suđenje povodom tužbe za klevetu bivše glavne tužiteljke protiv Ise Miziraja 1foto Miroslav Dragojević

Organizacije koje se bave slobodom medija i izražavanja, novinarski sindikati i udruženja, veoma su zabrinuti povodom tužbe za klevetu podnesene protiv novinara Ise Miziraja, koji radi za Ora News, od strane Elizabete Imeraj“, prenosi NUNS navode više inostranih medijskih organizacije.

U saopštenju koje su poslali SafeJournalist ističe se da je bivša glavna tužiteljka u Tirani, Imeraj, otpuštena u aprilu 2022. godine u okviru procesa pravosudne reforme zbog izazivanja gubitka poverenja u pravosudni sistem i nemogućnosti da opravda ili objasni svoju imovinu.

“Nakon jučerašnjeg odlaganja slučaja i pred ročište koje je sada zakazano za 16. oktobar, zalažemo se za pravedno suđenje sa punim poštovanjem svih zakonom zajamčenih prava, u kojem je uzeta u obzir važnost slobode govore, medija i izveštavanja u javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Kako podsećaju medijske organizacije, Imeraj tuži Miziraja nakon što je prijavio pretnje i zastrašivanje zbog izveštavanja za međunarodne mreže o procesu njene provere.

Krajem marta i početkom aprila 2022. godine Miziraj je komentarisao razvoj događaja u vezi sa procesom provere Imeraj od strane ustavom propisane Međnarodne operacije za monitoring (IMO).

Novinar je primetio da su kolege iz drugih medijskih kuća počele da se samocenzurišu, dok mnogi mejnstrim mediji nisu izvestili o ovim događajima. Istovremeno su albanski mediji anonimnog vlasništva počeli da objavljuju uvredljive sadržaje koji su napadali članove IMO u okviru onoga što je Generalni direktorat za evropsku susedsku politiku i proširenje okarakterisao kao „orkestriranu kampanju vređanja“.

Miziraj je rekao da je istraživačkim radom utvrdio da najmanje tri od pomenutih onlajn medija imaju veze sa Imeraj i da su objavljivali uvredljive navode na Fejsbuku i Tviteru. Imeraj je opovrgla ovu izjavu i podnela je tužbu pred Okružnim sudom u Elbasanu.

„Ovaj slučaj se odvija u svetlu ozbiljne zabrinutosti za medijske slobode i pretnje nezavisnom novinarstvu u Albaniji koja je pala na 103. mesto Indeksa slobode medija u svetu Reportera bez granica za 2022. godinu, što je čini najniže rangiranom zemljom na Balkanu. Nastavićemo da pomno pratimo ovaj slučaj i budemo solidarni sa Mizirajiem“, navele su organizacije ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu medija i štampe (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT), Reporteri bez granica (RSF) i SafeJournalists mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari