Čovek koji je osuđen za pretnje smrću Nikoli Koju na sudu pominjao Marijana Rističevića i Dragana Vučićevića 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Pretnje i uvrede koje se, što javno, što preko društvenih mreža, izriču na račun glumaca koji su izrazili podršku građanskim protestima, nisu fenomen novijeg datuma. Sličnih stvari bilo je i prethodnih godina, a neki od tih slučajeva dobili su i svoj pravni epilog.

Jedan takav slučaj datira iz jula 2021. godine kada je izvesni Aleksandar Jelić, pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno osuđen na četiri meseca zatvora zbog pretnji smrću koje je uputio glumcu Nikoli Koju. Ova presuda je naknadno, u drugom stepenu, preinačena na šest meseci zatvora.

Jelić je na glavnom pretresu, izrazivši kajanje, u potpunosti priznao izvršenje dela, te je osuđen zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Ipak, na tom pretresu, prema saznanju Danasa, on je spominjao i imena Marijana Rističevića, narodnog poslanika vladajuće koalicije, ali i urednika lista Informer Dragana Vučićevića.

Naime, prema sudskim spisima u koje je Danas imao uvid, Jelić je priznao da je u februaru 2019. godine, preko društvene mreže Tviter, koristeći nalog „Informer plus“ uputio niz pretnji smrću glumcu Nikoli Koji navodeći da bi mu „mozak prosuo“, izrazivši žaljenje što ne može „negde da mu se prišunja“ i udari ga čekićem.

Tvit zbog kojeg je osuđen sadržao je i niz uvreda na račun glumca.

Pred sudom, Jelić je priznajući delo navodio da je dobijao novac za plasiranje stavova preko društvenih mreža, dodajući da taj aranžman nije podrazumevao slanje pretnji.

On je u jednom trenutku spomenuo Rističevića i Vučićevića, ograđujući se da ih nikada lično nije upoznao.

„Meni je poznato da je Rističević imao pristupnu šifru mom nalogu. Novac sam dobijao od nekih lica, na primer Stefanović Pero, ime koje me prati s tim što ja unapred znam da je to lažno ime, a pretpostavljam da mi je slao novac Dragan J. Vučićević“, rekao je Jelić pred sudom, ne navodeći nikakve dodatne dokaze kojima bi potkrepio svoje tvrdnje.

On je dodao da je za objavljivanje sadržaja u više navrata primao uplate, ističući da nije bio siguran od koga je sve primao novac.

„Zapravo meni je 20.000 dinara što je najviše koliko sam dobio, a dobijao sam i tri i četiri hiljade dinara i nekolicinu puta po 5.000 dinara slato od strane nekih ljudi, padalo mi je sa neba. Ali jedino me je Rističević pratio pod svojim imenom, za ostale pretpostavljam koji su lažni nalozi, ali ne mogu da tvrdim. Meni niko nije poslao novac da bih eksplicitno objavio da na primer treba ’ubiti Nikolu Koju’ već mi je novac slat generalno, a ja sam osećao potrebu da treba da zastupam ideje svih tih ljudi pa sam to sve pisao. Isto tako, smatram da je to bila moja greška da sam trebao normalnim rečnikom političkim da se obraćam, a ne ovako“, kazao je Jelić.

Čovek koji je osuđen za pretnje smrću Nikoli Koju na sudu pominjao Marijana Rističevića i Dragana Vučićevića 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Dragan Vučićević nije bio dostupan za komentar, dok je Marjan Rističević oštro dematnovao da poznaje Aleksandra Jelića, dodajući da je potpuna izmišljotina da je on imao pristup njegovom Tviter nalogu.

– Neko kaže na sudu da sam ja imao pristup njegovom nalogu i vi sada pišete da je to tako. Pa kako sam ja mogao da imam pristup nečijem nalogu? Dajte, saberite se. Ako to objavite tužiću vas, ionako dugo nisam nikoga tužio, kazao je Rističević pre nego što je prekinuo vezu.

I iako demantuje tvrdnje osobe osuđene za ugrožavanje sigurnosti, sam Rističević je već duže vreme u pravnom sporu upravo sa Nikolom Kojom. Naime, poznati glumac je tužio Rističevića nakon govora koji je održao u Narodnoj skupštini u februaru 2019. godine.

U tom govoru Rističević je tvrdio da je Kojo, zajedno sa Draganom Bjelogrlićem, dobio novac od države kako bi snimio film o srpskom lekaru, koji uz podršku srpske policije, vadi organe Albancima, te ih prodaje na crnom tržištu.

– Ako takvi žele da napuste državu, to je dobitak za državu. To nije nikakav gubitak. Pojaviće se neki novi glumci, umetnici, između ostalog kazao je Rističević.

Kojo ga je u martu 2019. godine Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužio zbog povrede ugleda i časti, zahtevajući nematerijalnu naknadu u visini od 450.000 dinara. Rističević je više godina odbijao da odgovori na tužbu, zbog čega je na kraju zbog propuštanja, odnosno usled odsustva odgovora, predmet u septembru prošle godine rešen u korist Nikole Koja. Tek nakon toga, Rističević je podneo žalbu na presudu. Predmet je i dalje u toku.

Ovih dana, više glumaca je javno vređano zbog podrške koju su pružili protestima „Srbija protiv nasilja“. Najekstremiji primer su pretnje koje je preko društvenih dobila glumica Tamara Dragičević, a u kojima su spominjana pojedinosti vezane za njenu decu, poput toga kada imaju predstavu u vrtiću ili gde se nalaze na rekreativnu nastavu. Slučajem se trenutno nalazi pred Posebnim odeljenjem tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari