alakesandar jovanović ćutafoto FoNet Aleksandar Barda

Povodom novog požara u napuštenim objektima „Sutjeska“ AD i skladištima i laboratorijama „Galenike“ u Beogradu u kojima po drugi put za 40 dana gore opasne hemijske materije, Ekološki ustanak – Zajedno pozvao je danas gradsku vlast, gradonačelnika Aleksandra Šapića i Ministarstvo unutrašnjih poslova da prestanu da obmanjuju javnost i kažu istinu.

U saopštenju za javnost, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta ukazao je da u požaru u Ulici despota Stefana gore opasne materije kao što su antibiotici, ostaci sredstava za čišćenje, pa čak i karcinogeni rastvarači čijim sagorevanjem nastaju bojni otrovi.

Prilikom prethodnog požara 7. novembra ove godine, upozorili smo javnost da je samo pitanje vremena kada će doći do novog požara i zahtevali obezbeđenje objekata u Ulici despota Stefana koji su sve ovo vreme ostali otvoreni.

Uprkos tome, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava grada Beograda i gradonačelnik Aleksandar Šapić su se oglušili o naša upozorenja i nisu preduzeli ništa, iako se radilo o nesreći koja je samo čekala da se dogodi, naveo je Jovanović.

On je postavio i pitanje da li je razlog za nereagovanje gradske vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova to što je kompanija Delta Real Estate, koja se bavi nekretninama, svega dan uoči prethodnog požara postala vlasnik ovih objekata, pa bi im požar olakšao posao na izgradnji dugo najavljivanog tržnog centra i da li se ponavlja slučaj tramvajskog depoa u Bulevaru kralja Aleksandra, gde je posle požara izgrađena stambena zgrada.

„Insistiramo na odgovorima na ova pitanja i obaveštavamo javnost da ćemo protiv odgovornih u gradskoj upravi, gradskim i republičkim inspekcijskim službama i Ministarstvu unutrašnjih poslova podneti krivične i prekršajne prijave zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti, grubog zanemarivanja i nepreduzimanja mera iz svoje nadležnosti, zbog čega su ugroženi životi i zdravlje hiljada stanovnika Beograda“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari