Aleksandar Lipkovski, profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu, izabran je za novog predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Za njega su na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije glasala 142 poslanika, od prisutnih 153. Zanimljivo je da Lipkovski nije bio na spisku kandidata Ministarstva prosvete, koje po zakonu ne odlučuje o izboru predsednika NPS, ali se u praksi dosad uvažavalo njihovo mišljenje.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, na neformalnom spisku Ministarstva bili su Aleksandar Baucal i Ana Pešikan, profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu. Oni su nedavno, uz Lipkovskog, izabrani za članove NPS iz reda nastavnika Univerziteta u Beogradu.

Izborom je iznenađen i sam Lipkovski, koji za Danas kaže da je o kandidaturi za prvog čoveka NPS obavešten u četvrtak. Na pitanje da li će to što ga Ministarstvo nije podržalo biti smetnja u radu NPS, profesor Lipkovski odgovara da „ne bi trebalo“, napominjući da je dobra saradnja Saveta sa Ministarstvom prosvete neophodna jer predstoji mnogo važnih poslova. On dodaje da je sa ljudima iz Ministarstva prosvete „u korektnim odnosima“.

Lipkovski je član Političkog saveta Dveri, u kojem će, kako tvrdi, biti i ubuduće. Na pitanje otkud podrška SNS, on odgovara da sa pojedincima iz te stranke koji se bave prosvetnom delatnošću ima jako lepu saradnju, što je verovatno rezultiralo da bude izabran za prvog čoveka najvažnijeg stručnog tela u oblasti douniverzitetskog obrazovanja. On kaže da će odmah po dobijanju rešenja o imenovanju sazvati sednicu NPS, koji je u blokadi od marta, jer je polovini članova istekao mandat.

Lipkovski dodaje da se domaći obrazovni sistem nije toliko loš, ali da se nalazi u teškoj situaciji da ima mnogo problema, od finansijskih do kadrovskih.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.