"Morbidan pokušaj samopromocije": Sagovornici Danasa o Šapićevoj izjavi da je Beograd među najbezbednijim gradovima 1Foto: FoNet/Ana paunković

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da „ne postoji takva metropola u ovom delu Evrope koja je bezbedna kao što je to Beograd“.

Šapić je gostujući na televiziji Pink rekao da je Beograd po svim parametrima bezbedan grad. U prethodnim obraćanjima, svrstao je Beograd među 10 najbezbednijih gradova „u ovom delu Evrope“, pritom ne precizirajući na osnovu kojih parametara ili istraživanja je došao do takvih podataka.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović ocenjuje za Danas da dok Beograd po nekim parametrima jeste bezbedan grad, posle dešavanja u Ribnikaru i okolini Mladenovca, niko nema pravo da daje ovako olake izjave.

– Niko nema pravo da zaboravi da još uvek nismo svesni šta nam se dogodilo i da ništa sistemski nismo učinili da se to više ne ponavlja. Ako nema terorističkih napada, ima vršnjačkog nasilja, ima droge i zelenašenja, reketa, migranata, ali i mladih zaštićenih lica koja divljaju noću u skupim automobilima, kaže Jovanović.

Predlog Centra za lokalnu samoupravu jeste formiranje gradske, odnosno beogradske policije.

Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno-levog fronta i profesor na Fakultetu političkih nauka, objašnjava da je ovo jedan, pomalo morbidan, pokušaj samopromocije i samohvale spoljne politike koju vlast vodi.

– Čak i takva tragedija, poput ove u Moskvi, jeste dobra prilika da se vlast pohvali i da nam kaže da zahvaljujući njima u Beogradu nema sličnih terorističkih napada, mada Beograd i do sada nije bio ozbiljna meta. Pitaje nije da li se plaše velikih terorističkih napada ili oružanih kriminalnih obračuna, nego mnogih drugih faktora, na primer, da li građani i građanke mogu mirno da šetaju trotoarom a da ne poginu od točka autobusa javnog prevoza, da li deca spokojno idu u školu, da li njihov život i zdravlje ugrožava nezdrava životna sredina, da li veruju policiji i sudovima koji bi trebalo da ih štite, ili mogu stradati kao žrtve zatvorske torture, kaže Pavićević.

Ističe da je ova vlast spremna da se kocka sa bezbednošću građana na mnogo načina, a svoje propuste pokriva samohvalisanjem i statistikama o probranim parametrima.

Pravnik Branko Pavlović kaže da je u Beogradu organizovani kriminal veoma prisutan, te da sve veći broj mladih učestvuje u izvršenju teških krivičnih dela koja podrazumevaju i prosipanje krvi.

– To što je u nekim gradovima Evrope situacija gora nego što je slučaj u Beogradu ne predstavlja bilo kakvu utehu. Ne možemo se zadovoljiti time da je kod nas, kada je reč o bezbednosti, situacija trenutno bolja nego kod drugih ako znamo da je ranije, primera radi, kriminalnih aktivnosti na našim prostorma bilo manje nego što je to slučaj danas, objašnjava Pavlović.

Navodi da je potrebno da pratimo šta se na tom planu dešava ovde a ne drugde i sagledamo šta preduzeti kako bi se bezbednost povećala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari