"Aleksandar Vučić je urednik većine medija, čak određuje i sve naslove": Sagovornici Danasa o tvrdnjama Stanislave Pak 1Foto: Milos Tesic/ATAImages05, maj, 2023, Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i clanovi Vlade obratili su se gradjanima povodom teroristickog akta u Mladenovcu. Photo: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, glavni je urednik većine medija u Srbiji i vrhovni cenzor, potvrđeno je juče u dva navrata. Prvo je još aktuelna članica Glavnog odbora SNS-a Stanislava Pak, gostujući na televiziji N1, pored najave da napušta SNS, govorila i o Vučićevoj opsednutosti medijima i uticaju na uređivačku politiku.

„Sve odluke donosi jedan čovek i stranka je jedan čovek. Vučić uređuje sve medije, on određuje sve naslove u medijima, raspored vesti u informativnim programima… ja ne znam kako stiže sve“, rekla je Pak.

Potom je Vučić, gostujući na TV Pink, rekao da je „zamolio“ Željka Mitrovića da ukine rijaliti, što je on odmah prihvatio.

„Ja sam razgovarao sa vlasnikom vaše televizije i zamolio ga i rekao mu da jedan deo građana Srbije smatra da rijalitiji nisu dobra stvar. Ja znam kakav je njegov (Mitrovićev) i stav kuće i dobrog dela gledaoca koji gledaju taj program“, rekao je Vučić za Pink.

Mitrović je samo sat vremena nakon toga napisao na Twiteru da će to i učiniti.

„Na preporuku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, doneo sam odluku da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana, ukinem rijaliti program “Zadruga”. Verujem da je jedinstvo Srbije i procena predsednika Republike, važnija od svake vrste interesa Pinka i mog ličnog interesa“, napisao je Mitrović na Twiteru.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za Danas da se godinama unazad zna da Vučić uređuje medije, ali da sada dobijamo i direktne dokaze za to da je on čovek koji se za sve pita u ovoj zemlji.

„To apsolutno podvrđuje njegovu najveću odgovornost za ovakvo stanje u društvu. Očekujem da će u narednom periodu sve više ljudi napuštati SNS i svedočiti o razmerama diktature i samovlašća, koje je usmereno protiv naroda i države a u ličnu korist Vučića i njegove bratije. Današnji skup potvrđuje da se ponaša kao Neron, spreman da zapali Srbiju zarad lične koristi, vlasti i političke moći“, ističe Aleksić.

Voditelj Ivan Ivanović kaže da je o Vučiću kao cenzoru govorio još pre pet godina.

„Ali svakako je korisno da to potvrdi i neko iz njegovog najbližeg okruženja. Vučić je de facto direktor i glavni urednik Pinka, Hepija, Prve, B92 i RTS-a. A mi u šetnjama tvrdimo i da je ne samo glavni, nego i odgovorni urednik“, navodi Ivanović.

Urednik Cenzolovke Perica Gunjić kaže da je 11 godina poznat uticaj Vučića na medije.

„Pak je potvrdila ono što znamo, samo sada, kada sistem kreće da se kruni, stižu insajderske potvrde. Ali to nije dovoljno, nije problem samo u tome što Vučić direktno kontroliše televizije sa nacionalnom dozvolom i tabloide. U vreme Vučića je kompletna medijska scena preoblikovana – stotine lokalnih medija je uništeno, a stvorene su propagandne mašine koje se definitivno više ne mogu zvati medijima, dok se propagadni radnici u njima ne mogu zvati novinarima i urednicima“, naglašava Gunjić.

Ne samo to, dodaje, oni su postali najveći neprijatelji novinarstva, kritički novinari i urednici su postali njihovi najveći neprijatelji, koje ovi vređaju, prete im, sprovode kampanje protiv njih.

„Dakle, nije problem samo „Zadruga“, nego su i Informer, Alo, Srpski telegraf, Večernje novosti, Politika, RTS, Hepi, Pink, Prva, B92 i onoliki lokalni propagandni portali i televizije. Medijske asocijacije treba da izbacuju iz svog članstva propagandne mašine, a novinarska udrženja propagandne radnike. Voleo bih da znam, koliko ih je do sada izbačeno“, navodi Gunjić.

Neki od zahteva protesta “Srbija protiv nasilja” nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i okolini Mladenovca, jesu ukidanje rijaliti programa na televizijama Hepi i Pink i uopšte sadržaja koji sadrži nasilje, ali i ostavka članova Saveta REM-a.

Podstimo, načelnik Službe REM-a za nadzor i analizu Stevica Smederevac izjavio nedavno da programi televizija sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti ispunjavaju uslove koji su propisani.

Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na kojoj je razmatran Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga, za period od oktobra 2022. do kraja marta 2023. s posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podneo REM, Smederevac je istakao da je, možda, bilo manjih problema na početku tog perioda, kada su televizije ponovo dobile dozvole.

Međutim, ulaskom u ovu godinu, prema oceni REM-a, više nije bilo problema.

– Pink je u smislu programa i žanrova ispunio sve zakonske uslove – rekao je tada predstavnik REM-a i objasnio da nije propisan procenat određenih programa, kao što je dečji ili kulturni, već je bitno da ih ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari