Aleksić: Pitanje promene mesta izbora patrijarha bespredmetno, a možda i neprimereno 1Foto: Screenshot/Danas/Vi pitate

Da su se u medijima pojavile spekulacije o tome da li je primereno izmeštanje izbora patrijarha iz sedišta Patrijaršije u kriptu Hrama Svetog Save, te da smatra da je „bespredmetno, a možda čak i neprimereno” komentarisati gde će vladike birati svog poglavara, istakao je teolog Mladen Aleksić prilikom odgovaranja građanima na pitanja sa Instagrama.

„Na kraju krajeva, kripta Hrama Svetog Save dozvoljava da se ispoštuju sve epidemiološke mere kada je u pitanju socijalna distanca, a postoji i taj simbolički značaj gde će poglavar, kog su vladike Srpske pravoslavne crkve izabrale, Njegovu Svetlost Patrijarha gospodina Portfirija, sutradan biti sahranjen upravo u toj kripti, baš kao što je sahranjen i njegov prethodnih, patrijarh srpski Irinej”, objašnjava Aleksić.

O pitanju postojanja različitih „struja” u Srpskoj pravoslavnoj crkvi najviše se moglo čuti iz medija, podseća on i dodaje da smatra da ne postoje neke konkretne ili posebne „struje ili strane”.

„Sabor Srpske pravoslavne crkve čini četrdesetak arhijereja. To je četrdesetak individua, četrdesetak pojedinaca, linčnosti, a ako bismo uopšte govorili o tim nekim, nazovi, ‘strujama’, onda bismo govorili o četrdesetak struja”, ističe Aleksić.

On je takođe objasnio da je svaki vladika i episkop „priča za sebe”, te da svaki od njih poseduje određene „vrline i mane”, ali i da smatra da je cela priča oko podela u SPC malo preuveličana.

O njegovom mišljenju o novom patrijarhu, kao i odgovorima na druga pitanja, saznajte više na zvaničnom Instagram nalogu Danasa – @danas.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari