Alumni klub Pravosudne akademije dostavio Ministarstvu pravde novi predlog za izbor sudija 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) dostavio je danas Radnoj grupi Ministarstva pravde zaduženoj za izradu nacrta pravosudnih zakona predlog reforme izbora sudija, koji sadrži rešenja kojima se uvodi niz novina u taj proces.

Nakon usvojenih ustavnih amandmana koje se odnose na pravosuđe, Ministarstvo pravde je formiralo radne grupe za izradu nacrta pravosudnih zakona koji se moraju uskladiti sa Ustavom do februara 2023. godine, a u pitanju su zakoni o sudijama, o visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu tužilaca i drugi.

Kako ističe AKPA, sadržina tih zakona će konačno opredeliti način na koji će se birati sudije i tužioci, članovi Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, način rada tih tela, kao i precizno određenje položaja sudija i tužilaca, što je od važnosti za njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Predlog AKPA, kako je navedeno, predviđa detaljno regulisanje uslova za izbor sudija, uvođenje novih kriterijuma i merila ispunjenosti kriterijuma svakog kandidata, obavezu za pravosudne savete da svaku svoju odluku obrazlože, kao i delotvorno pravno sredstvo protiv odluka saveta o izboru sudija i tužilaca.

Načelo javnosti postupka je izraženo kroz obavezu da se ceo postupak testiranja kandidata i razgovora sa kandidatima javno objavljuje, a predviđeno da svaki sudija i tužilac mora završiti obuku na Pravosudnoj akademiji, bilo pre izbora na funkcij ili posle toga, ali pre stupanja na dužno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari