Ambasada Francuske raspisala u Srbiji prvi konkurs Ekoopština 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Ambasada Francuske u Srbiji raspisala je danas prvi konkurs za projekat „Ekoopština“ za sve opštine Srbiji i to u četiri kategorije – upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i pametni gradovi.

Na konkurs su pozvani svi gradovi i opštine koji treba da svoje projekte podnesu do 30. juna, navedeno je u saopštenju.

I nastavnici i učenici koji rade na zaštiti životne sredine pozvani su da se prijave u svojoj kategoriji do 30. maja.

„Ekoopština“, koja predstavlja francusko-srpsku platformu za saradnju u oblasti održivih gradova kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u obe zemlje, biće predstavljena tokom seminara  za lokalne zajednice u Srbiji od 17. maja do 14. juna.

Biće nagrađeno osam lokalnih samouprava čiji će predstavnici biti pozvani na studijska putovanja u Francusku.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar naglasio je „ključnu ulogu lokalnih vlasti u zaštiti planete, našeg zajedničkog dobra“.

„‘Ekoopštinom’ želimo da promovišemo gradove i opštine koje se konkretnim akcijama bore na lokalnom nivou i da ohrabrimo ekološku svest građanstva“, kazao je on.

Podršku inicijativi „Ekoopština“ dali su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Potpredsednik SKGO i predsednik Opštine Šid, Zoran Semenović, kazao je da se od lokalne vlasti očekuje mnogo i da ta očekivanja postaju sve veća, zbog čega su veoma važna iskustva francuskih partnera.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da je životna sredina jedan od strateških, reformskih prioriteta te alijanse koji se realizuje radom na unapređenju prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, otpada od stakla i hrane, upotrebljenih baterija i sijalica i električnog i elektronskog otpada.

„Učešćem u projektu ‘Ekoopština’ želimo da promovišemo najbolju praksu u angažovanju lokalnih zajednica na unapređenju kvaliteta vode i vazduha i jačanju partnerstava javnog i privatnog sektora u dostizanju ciljeva zaštite životne sredine“, kazala je ona.

Partneri projekta su Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia i Decathlon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari