Ambasada Ruske Federacije u BiH: Nametnute odluke Šmita nisu obavezujuće 1Foto: bih.mid.ru

Ambasada Ruske Federacije u BiH još jednom je ragovala i podsetila da bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija delovanje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH nije legitimno.

„U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće. Što se tiče suštine poslednje od njih koja se odnosi na održavanje izbora – poslednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji“, nnavode iz Ambasade Ruske Federacije, a prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Kako ističu, apsurdnost postupanja Kristijana Šmita naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju.

„Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije. Ali opet je prevladala gruba sila koja je namerno destabilizirala situaciju u BiH. Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rešenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi“, navodi se u saopštenju.

Kažu da neće se iznenaditi ako politička linija tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca“, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku: „I to će biti apoteoza zapadnog ‘demokratskog’ upravljanja BiH.“

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, juče je nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari