Ambasada SAD na Kosovu upozorava svoje građane na moguće napade 1Foto: Fonet/TV Fonet

Američka ambasada na Kosovu upozorava svoje građane na povećani rizik terorističkih napada na Kosovu, posebno za vreme uskršnjih praznika.

Kako prenosi B92.net, pozivajući se na sajt Ambasade SAD u Prištini, američki državljani bi trebalo da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

U upozorenju ambasade, koje je izdato u utorak, se naglašava da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, verske objekte i druge „lake“ mete. Oprez na navedim mestima je posebno važan, navodi se.

Amerikancima koji dolaze na Kosovo ili su već tamo savetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe, da promene rutinu kretanja kako bi postali nepredvidivi za kriminalce i teroriste i da kada se nalaze na javnom mestu obrate pažnju na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbednosti.

Savetuje im se i da izbegavaju javna okupljanja i demonstracije, da budu oprezni na turističkim lokacijama i da prate lokalne medije i prate instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Upozorenje je izdato u sredu, dva dana nakon što je situacija na Kosovu uzavrela zbog hapšenja direktora Kancelarije za Kim Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Na sajtu Stejt departmenta za Kosovo nema posebnih upozorenja, a poslednje je objavljeno 10. januara kada je postojalo upozorenje na terorizam i „nemire“ u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari