Ambasador Finske u Srbiji: Finska spremna da podeli svoja znanja i iskustva u oblasti obrazovanja 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je danas da rezultati u finskom obrazovanju nisu stigli preko noći i da je Finska spremna da podeli svoja znanja i iskustva, ali da prosvetni sistem te zemlje ne može samo da se prepiše.

„Mi se ponosimo svojim obrazovnim sistemom u kom postoje jednaki uslovi za sve. U Finskoj ljudi veruju u obrazovanje“, poručio je Lahdevirta na današnjoj konferenciji o finskom obrazovanju u Palati Srbija.

On je kazao da je u Finskoj obrazovanje besplatno od osnovnog do visokog obrazovanja, kao i obroci do srednje škole nakon čega se subvencionišu.

„Finska je spremna da nastavi dijalog s Ministarstvom prosvete Srbije i drugim akterima i prenese svoja znanja“, naglasio je Lahdervirta.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović rekao je da obrazovanje predstavlja jedan od najvažnijih segmenata društva.

„Reforma obrazovanja u Finskoj je počela sedamdesetih godina posle mnogo proučavanja, ali su išle korak po korak. Danas je obrazovanje Finske obrazovanje budućnosti, a škole su opremljene najsavremenijom opremom“, istakao je Radović.

On je podsetio na projekat na kom su Srbija i Finska sarađivale na polju unapređenja obrazovanja u Srbiji.

Projekat za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu realizovan je u periodu od 2009. do 2013. godine, a finansirala ga je Ambasada Finske ukupne vrednosti 4,2 miliona evra, a po osnovu politike razvoja Finske, koja ističe ekonomsku, ekološku i društvenu održivost konstatujući da je dobro obrazovanje kamen temeljac održivog razvoja.

Program je obuhvatio 25 osnovnih škola i isto toliko opština, od toga 10 u Srbiji, 10 u Bosni i Hercegovini i pet u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari