Ambasador Izraela Jahel Vilan posetio Pirot 1Foto: Z. Panić

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan danas je posetio Pirot. Posle prijema u kabinetu gradonačelnika Vladana Vasića, razgovora s njim i njegovim saradnicima, posetio je JP “Vodovod i kanalizacija“, Postrojenje za preradu otpadnih voda u Krupcu, spomenik Jevrejima stradalim i Drugom svetskom ratu a prisustvovao je i formiranju ogranka Srpsko-izraelskog kluba iz Niša u Pirotu.

Gradonaelnik Pirota Vladan Vasić je posle razgovora sa ambasadorom Izraela, izrazio zadovoljstvo zbog njegove posete i rekao da su razgovarali, pored ostalog, o sličnostima koje Pirot ima sa nekim gradovima u Izraelu, o saradnji Srbije i Izraela i nekim infrastrukturnim projektima u gradu.

– Posetili smo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Krupac koje je izrelske tehnologije. Radi odlično već desetak godina . Upoznao sam ambasadora i šta je sve uradjeno u oblasti ekonomije i infastruktire u gradu u proteklih petnaestak godina i kao je Pirot napredovao. Imamo mogućnosti da saradjujemo i dalje na svim poljima, u ekonomiji, turizmu, kulturnoj razmeni… Drago m je što će u Pirotu danas biti formiran ogranak Srpsko-izraelskog kluba iz Niša. Informisao sam i izraelskog ambasadora o razvoju IT sektora u gradu jer svi znamo da je najveći broj start – apova na polju IT industrije u Tel Avivu. Mogli bi dosta od njih da naučimo – rekao je Vasić, dodajući da razvoju dalje saradnje mogu da doprinesu i pojedini Piroćanci koji žive i rade u Izraelu.

Izraelski Jahel Vilan je posle razgovora sa gradonačeknikom Pirota i njegovim saradnicima, rekao da mu je drago zbog ove posete Pirotu.

– Razgovarali smo i razvoju grada i ekonomskim potencijalima i zaključili da ima dosta mogućnosti za saradnju u oblasti turizma, IT sektora, prečišćavanja vode. Srbija i izrael neguju prijateljske odnose ali taj nivo prijateljskih odnosa se ne refletkuje i na ekonomske i trgovinske aktivnosti dveju zemalja. Mislim da će razvoju ekonomskih odnosa doprineti otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu. Važno je i formiranje ogranka Srpsko-izraelskog kluba u Pirotu. Smatramo da će sve ove aktivnosti skrenuti pažnju izraelskih kompanija na potencijale za saradnju sa Pirot i da ćemo u narednom periodu videti mnogo više izraelskih kompanija i poslovnih ljudi ovde – rekao je Vilan.

Ambasador Izraela je potom posetio JP „Vodovod i kanalizacija“ i Postrojenje za preradu otpadnih voda u Krupcu. Prisustvovao je formiranju predstavništva Srpsko-izraelskog Biznis kluba Niš u Pirotu u Okružnoj privrednoj komori Pirot.Obišao je i spomenik Jevrejima stradalim u Drugom svetskom ratu u Jevrejskoj ulici u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari