Ambasador Izraela u Srbiji: Dan sećanja na žrtve Holokausta sada ima novo bolno značenje 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan poručio je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta da su oni koji su preživeli Holokaust, posle napada terorističke organizacije Hamas 7. oktobra 2023, „postali svedoci užasa za koje se svet zakleo da nikada više neće biti viđeni“.

„Za nas, kao i za svakoga ko poseduje funkcionalan moralni kompas, ovogodišnji Dan sećanja na žrtve Holokausta ima novo i bolno značenje“, naveo je Vilan u autorskom tekstu za Politiku.

„Od suštinske je važnosti identifikovati sličnosti između događaja koji su prethodili i dešavali se tokom Holokausta i drugih sličnih događaja, kako bismo prepoznali i imenovali lice zla i energično ustali protiv njega da se ono zaista nikad više ne bi dogodilo“, ocenio je ambasador.

Ove godine navršava se 79. godina od oslobođenja logora Aušvic-Birkenau, mesta koje je simbol pakla na zemlji koji su stvorili nacisti i njihovi saradnici tokom Holokausta. Datum njegovog oslobođenja, 27. januar, izabran je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

„Svake godine taj dan nam pruža priliku da proučimo istorijsku, političku i ideološku pozadinu koja je prethodila Holokaustu i omogućila da se on desi, u duhu pokušaja da ispunimo obećanje koje glasi ‘Nikad više'“, naveo je Vilan.

Holokaust je podrazumevao godine zvaničnog podsticanja i legitimizacije antisemitizma, praćenog akcijama koje su uključivale pogrome i diskriminaciju, a koje su se završile „konačnim rešenjem“ i genocidom, naveo je ambasador i dodao da su „slično i genocidnom napadu 7. oktobra prethodili izrazi širokog, organizovanog antisemitizma u javnoj sferi – na društvenim mrežama, na skupovima širom sveta, čak i za govornicom UN“.

Prema njegovom mišljenju, organizacija osnovana posle Drugog svetskog rata radi održavanja mira i bezbednosti u svetu i zaštite ljudskih prava sada, umesto da pokušava da spreči ponavljanje genocida, daje mu legitimitet.

„Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije prvi, a po svemu sudeći ni poslednji, koji je pomešao slobodu govora sa slobodom podsticanja i širenja mržnje, laži, poricanja i izvrtanja istine. To zamagljivanje je srž onoga protiv čega se borimo suprotstavljajući se antisemitizmu i poricanju Holokausta, kao i iskrivljavanju i poricanju zločina počinjenih 7. oktobra, koje su dokumentovale same ubice i uživo emitovale svetu“, navodi se u tekstu izraelskog ambasadora.

„Prihvatanje antisemitskih izraza kao legitimnog dela političkog govora predstavlja pretnju liberalno-demokratskim vrednostima i budućnosti celog sveta. Naša je moralna obaveza da se borimo protiv tog fenomena gde god se on pojavio. I od ključnog je značaja da se jasno i nedvosmisleno kaže: rat započet 7. oktobra 2023. godine nije rat za teritoriju ili slobodu, već rat protiv samog postojanja Jevreja na toj zemlji koja se prostire ‘od reke do mora'“.

„Ove godine, više nego do sada, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora da posluži kao snažan podsetnik šta se može dogoditi svetu koji stoji skrštenih ruku. ‘Nikada više’ je sada!“, zakljlučak je izraelskog ambasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari