Ambasador Nemačke postao donor 1Foto: Fonet

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman potpisao je u petak uveče donorsku karticu, na svečanosti koju je u nastavku kampanje Najvažniji poziv u životu organizovala Hemofarm Fondacija i pozvao i druge na ovaj čin humanosti i solidarnosti.

Ministar zdravlja Zoran Lončar izjavio je novinarima da je akcija veoma uspešna i najavio da se vrlo brzo može očekivati u skupštinskoj proceduri predlog Zakona o transplantaciji, usklađen sa najvišim evropskim stadnardima. Objašnjavajući zašto potpisuje donorsku karticu, Ditman je podsetio da je to način da se spasi ili poboljša nečiji život, pozdravljajući napore koje Srbija ulaže u ovoj oblasti.

On je podsetio da je Srbija početkom godine postala član Eurotransplatna, kao i da Nemačka podržava reformu zdravstvenog sistema u Srbiji i kroz proces njenog pristupanja Evropskoj uniji. Tokom proteklih meseci promovisali smo doniranje organa i odziv je veći nego što smo očekivali, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger, napominjući i da je 6. jun prglašen za nacionalni dan donora. Cilj je i da se donese zakon o transplantaciji, očekuje se da se to desi do leta, naveo je Zeliger koji ima donorsku karticu u Srbiji i Nemačkoj.

Kampanji su se predružili i učesnici Beogradskog festivala igre, čiji je direktor Aja Jung zahvalila Hemofarmu na podršci koja čini „vrhunsku umetnost mogućom i dostupnom domaćoj publici“.Zakon o transplataciji je već završen i spreman za skupštinsku proceduru, apsolutno je usklađen sa svim evropskim standardima i zakonima zemalja u kojima transplantacija daje najbolje rezultate, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, akcija Najvažniji poziv u život „apslutno ima efekta, povećava se broj donora“, tako da su za poslednja tri dana bila četiri donora zahvaljujući čemu je urađeno nekoliko transplantacija. Rešenja zakona u pripremi, kako se navodi, podrazumevaju da su svi donori osim ako porodica ne insistira suprotno.

Svečanosti, u Ateljeu 212, prisustvovale su mnoge javne ličnosti, ministarka Ana Brnabić, Sonja Liht, Marko Čadež, američki ambasador Kajl Skat. Hemofarm je istakao da se u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, nastavlja intenzivna kampanju podizanja svesti građana o značaju doniranja organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari